Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

HEMA vecht voor voortbestaan tijdens coronacrisis

01 april 2020

HEMA heeft het heel lastig tijdens de coronacrisis, in België zijn alle vestigingen gesloten en in Nederland merken ze dat er veel minder winkelend publiek is. De coronacrisis duwt HEMA naar de rand van de afgrond.

HEMA verkeert in zwaar weer en moet er alles aan doen om het hoofd boven water te houden. De afgelopen weken zagen de filialen de omzet met ongeveer een derde krimpen. Als een tijdelijke oplossing heeft HEMA een voorstel ingediend waarin staat dat over april en mei de huurkosten gehalveerd worden. Eind maart is het voorstel van HEMA goedgekeurd door verhuurders van de vestigingen. Opschorting van de hele huur is volgens een woordvoerster van HEMA geen optie.

Maatregelen

Andere maatregelen die het warenhuis getroffen heeft zijn onder andere: loonsverhogingen van personeel zijn opgeschort, de reiskostenvergoeding van personeel vervalt. Daarnaast zijn alle lopende investeringen zoals verbouwingen stopgezet en worden sommige orders teruggedraaid. Een lokale manager verteld zelfs overwogen te hebben de bestellingen van paaschocolade te annuleren. Een andere maatregel die het warenhuis treft is dat het betalingstermijn voor leveranciers verlengd is.

Schulden HEMA

HEMA had voor de crisis ook al schulden. Het merk is anderhalf jaar geleden overgekocht door miljardair Marcel Boekhoorn. De vorige eigenaar, Lion Capital, een Brits investeerder, liet een schuld van 750 miljoen euro achter. Hierdoor is HEMA jaarlijks al 50 miljoen euro kwijt aan rente.

De schulden van HEMA zullen tijdens de coronacrisis niet minder worden, de warenhuisketen heeft een deel van de schuld verminderd door zeventien panden aan Jumbo te verkopen maar staat nog lang niet waar ze willen staan. De omzet in Nederland daalt naar schatting van analisten van Everest Research met 30 tot 40 procent in het tweede kwartaal van dit jaar.

×