Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

“HEMA zou al failliet zijn gegaan zonder schuldsanering”

28 augustus 2020
De advocaten van HEMA stelden dat de keten in oktober failliet zou zijn gegaan, dat schrijft het FD. Dit werd donderdagmiddag bekend in een rechtszaak welke was aangespannen door Alco Pieren, het hoofd van een groep obligatiehouders die veel geld hebben ingelegd.
Schuldeisers

Het gaat om zo’n 150 miljoen euro, waar de schuldeisers nagenoeg niets van terug zullen zien zolang HEMA in de schuldsanering zit. Daarom stapte Pieren naar de rechter, waar hij eist dat HEMA de sanering en de verkoop stopzet. Ook aan het zogenaamde ‘betalingsverzuim’ moet van Pieren een eind komen.

Betalen van obligaties

Volgens de advocaat van Pierens was de financiële positie van HEMA niet zo slecht als het doet voorkomen. Het warenhuis had volgens hem voldoende geld om in juli de rente op de obligaties te betalen, maar heeft dat bewust nagelaten. De advocaat spreekt van ‘geconstrueerd betalingsverzuim’. Volgens Pieren maakt HEMA van de coronacrisis gebruik om ‘de herstructurering erdoor te drukken’. De warenhuisketen zou volgens hem wachten op een kans om de schulden te verlagen, over de rug van de benadeelde schuldeisers.

Toekomst HEMA

Het lijkt beter te gaan met HEMA. Vandaag lanceerde de keten zelfs een webshop in Mexico. Hier worden vierduizend producten verkocht van het HEMA-assortiment. Deze uitbreiding is de eerste stap op Latijns-Amerikaans terrein. Eerder dit jaar werd aangekondigd dat HEMA fysieke winkels wilde openen in Mexico, maar hier heeft corona een stokje voor gestoken. Om deze reden worden de producten eerst online geïntroduceerd. ‘Op een later moment zal HEMA ook fysieke winkels openen in Mexico’ vertelt de keten die gepland heeft om in 2025 over tweehonderd filialen in Mexico te beschikken.

×