Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Het fundament binnen Franchise

Een vriend van mij bouwt momenteel aan zijn nieuwe woning en moppert nogal over de kosten van de fundering. “Er gaat voor een vermogen de grond in en je ziet er vervolgens helemaal niets meer van”. Dat is misschien wel zo maar “Kun je ook zonder?” vraag ik dan. Hier kun je een mooie vergelijking maken met Franchise en dan met name over het georganiseerde overleg binnen een formule.

Je kunt zeggen wat je wilt maar franchise staat nooit stil. Of het nu gaat om de introductie van een nieuw verdienmodel of een wijziging in de franchiseovereenkomst, er is altijd wel een onderwerp om met elkaar op te pakken.

Met elkaar, daar zit nog altijd de toegevoegde waarde binnen Franchise. Als franchisenemer maak je een bewuste keuze om in een formule te starten, als franchisegever ben je overtuigt van de kwaliteiten van de nieuwe franchisenemer. En dan begint de samenwerking…..

Transparantie is hier het sleutelwoord. Ik ben van mening dat transparantie veel vragen, problemen en uiteindelijk conflicten voorkomt. Zorg dus voor een gedegen platform waar franchisegevers en franchisenemers elkaar vinden met een duidelijke set aan afspraken en bijbehorende taken en verantwoordelijkheden. Dat ontstaat niet vanzelf.  Daar is een heldere visie voor nodig en een pragmatische aanpak.

Ik zie dat dit niet altijd even adequaat wordt opgepakt waardoor er al snel miscommunicatie ontstaat. Schroom niet de ideeën die er leven te laten toetsen door een derde. Je kunt immers pas gaan bouwen als er een stevig fundament is gelegd. De heipalen onder je woning zijn inderdaad niet zichtbaar maar je kunt echt niet zonder. Dit geldt ook voor de overlegstructuur binnen een formule, zonder deze structuur ontstaan er als vanzelf scheurtjes in het huis. Uiteindelijk kan dit leiden tot een onbewoonbaar verklaarde woning.

Wil je meer weten over het opzetten van een goede overlegstructuur, laat het ons weten.

 

Kees Seip

Kees.seip@flynth.nl

×