Het verhaal achter Mitra, doorstart op korte termijn verwacht

Gepubliceerd op , door De Nationale Franchise Gids

mitra vestiging

Slijterijformule Mitra ging 30 juni jl. failliet. Het in Doesburg gevestigde hoofdkantoor sloot haar deuren waarop 144 medewerkers op straat stonden. De 120 franchisewinkels vallen buiten het faillissement en blijven gewoon open, maar hun 24 eigen winkels moesten dicht.  Omdat de franchisenemers extern worden bevoorraad is de continuïteit van hun ondernemingen niet direct in gevaar geweest.

Precies één maand daarvoor opende Kees van de Steeg in Baarn zijn Mitra franchisevestiging. Van de Steeg had daarvoor 37 jaar gewerkt als filiaalhouder van Mitra. In 2013 besloot de slijterijformule eigen vestigingen om te zetten in franchise. Franchisevestigingen deden het al beter dan de eigen vestigingen: de ondernemer doet net een stapje extra, laat zijn partner de administratie doen en spreekt zijn netwerk aan. Veel franchisenemers bezorgen ook aan huis, dat deden de eigen vestigingen niet.

Mitra Baarn was de laatste eigen vestiging die werd omgezet in franchise. ‘Met de franchiseraad  was afgesproken dat alleen rendabele winkels zouden worden overgedragen,’ aldus Van de Steeg.  De 24 overgebleven eigen winkels waren niet rendabel, veel van die winkels lagen bij de oostgrens waar men door de accijnzen veel last had van concurrentie uit Duitsland. De marges stonden bovendien onder druk door de opkomende borrelshops in de supermarkten. Van de Steeg legt uit: ‘Mijn eigen winkel was altijd al een van de beter presterende winkels. Ik was voorzitter van de ondernemingsraad en ben zo lang mogelijk gebleven, kennis was belangrijk en ik wilde het schip niet voortijdig verlaten. ‘

In hetzelfde jaar 2013 werd ook de webshop opgericht.  De online winkel had een vliegende start en is inmiddels bijna rendabel. Circa 90% van de klanten haalt de bestelling op in de winkel, dat scheelt in de kosten voor de klant en de ondernemer kan extra omzet draaien.  Van de Steeg: ‘Nu ligt de webshop eruit, dat is jammer. Die moet zo snel mogelijk weer online. Ook moet er een oplossing gevonden worden voor de cadeaukaarten, daar moeten klanten niet mee blijven zitten.’

Tot maandag jl. 17.00 uur konden partijen een bod uitbrengen bij de curator. Er schijnen tussen de drie en tien serieuze geïnteresseerden te zijn. Een daarvan is een groep franchisenemers die de formule wil overnemen om er een soort coöperatie van te maken. Curator Houtman zet vaart achter de overdracht van de franchiseorganisatie en verwacht al binnen enkele dagen de naam van de nieuwe eigenaar bekend te kunnen maken.

Delen:

Laatste franchisenieuws

 • w.

  Het is erg jammer voor de winkel en dc medewerkers dat Mitra failliet is gegaan en zeker een erg onzekere situatie voor de franchise tak. Maar er is ook een lichtpuntje……..de franchise is van een stelletje Friese betweters (lees directie/managers) af.
  Deze directie was altijd wel erg zeker van zich zelf en klopte zichzelf graag op de borst. Vooral K. vd. W was zo mannetje en zie het resultaat !!!! alles naar de knoppen. De “‘gewone”” medewerkers zijn weer de klos en Keesie gaat toch met pensioen en kan dan lekker met zijn bootje de friese wateren op. Heb je nou je zin !!!!!!!!!!!!! het is mooi dat dat clubje naar het UVW kan.
  Succes medewerker met het vinden van een nieuwe baan en heel veel succes franchise winkels met de nieuwe eigenaar.
  w. te A

  Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.