Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Intergamma ontvangt claim van €100 miljoen van Bourrelier

Het rumoer tussen Intergamma en franchisenemer en aandeelhouder Bourrelier Group blijft aanhouden. Dit keer is er een claim ingediend van €100 miljoen betreffende de afdracht van bonussen en kortingen aan franchisenemers de afgelopen jaren, zo meldt het Financieel Dagblad. Er is met verbazing kennis genomen van deze claim door Intergamma. Zij beroepen zich op de goedgekeurde jaarrekeningen.

Tijdens de laatste twee aandeelhoudersvergaderingen in mei heeft Bourrelier Group vragen gesteld over de methode waarop kortingen en inkoopbonussen berekend worden. Dit gaat om kortingen en inkoopbonussen die door leveranciers aan Intergamma worden betaald en aan de franchisenemers moeten worden doorbetaald. Bourrelier Group: “De Directie en RvC van Intergamma heeft Bourrelier Group niet kunnen overtuigen dat de doorbetaling sinds 2012 correct is verlopen, integendeel, op basis van de gepresenteerde toelichting en cijfers is gebleken dat er effectief bedragen zijn ingehouden.”

Intergamma beroept zich op jaarrekeningen

De stelling van Bourrelier Group dat er twijfel is over het berekenen van inkoopbonussen wordt niet onderstreept door Intergamma. “Er is nooit een discussie geweest over de vaststelling van de inkoopbonus. De Bourrelier Group heeft altijd de jaarrekeningen goedgekeurd en de accountant ziet toe op het naleven van de afspraken rondom de inkoopbonus. We zien dan ook met vertrouwen mogelijke acties tegemoet.”

Eenzame strijd Bourrelier Group

Bourrelier claimt dat alle franchisenemers gezamenlijk €100 miljoen tegoed hebben van Intergamma. Het lijkt er echter niet op dat de Fransen door de andere franchisenemers gesteund worden. Zij noemen de actie van Bourrelier ‘gedoemd te mislukken’. “Als we toenadering zoeken om samen tot een oplossing te komen, gaan ze daar ‘nul’ op in.” Tijdens de aandeelhoudersvergadering van 17 mei stond er zelfs een aandeelhouder op om De Bourrelier te vermanen de discussie te stoppen.

Nieuwe afspraken of vechtscheiding

De aandeelhouders en Intergamma hebben geen idee wat het uiteindelijke doel is van Bourrelier Group en worstelen met hun protesten. In het Financieel Dagblad zegt een woordvoerder van Bourrelier: “Het bedrijf staat voor een keuze. Of het blijft binnen Intergamma en er worden nieuwe afspraken gemaakt, of ze moeten uit elkaar, hopelijk niet in een vechtscheiding. Het alternatief is dat Bourrelier Group in het onzekere blijft en oorlog moeten voeren over elke factuur.”

×