Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Interview: Ondernemen als Sales Improver of Sales Trainer bij SIG

De Nationale Franchise Gids sprak met Matthijs Böcker, franchisenemer van Sales Improvement Group. Wij spraken hem over zijn verleden en de stap als Sales Trainer in de zakelijke dienstverlening.

Over Sales Improvement Group

Sales Improvement Group verbetert het verkoopresultaat van organisaties met een praktijkgerichte totaalaanpak. De diensten richten zich op het analyseren en inrichten van salesorganisaties en het op het allerhoogste niveau trainen van de vaardigheden van salesmensen en hun managers. Inmiddels is het bedrijf uitgegroeid tot een professionele organisatie met een team van meer dan 35 geroutineerde Sales Improvers en Sales Trainers. Eén van deze Sales Trainers is franchisenemer Matthijs Böcker.

Over Matthijs Böcker

Matthijs opereert vanuit kantoor aan huis werkend. Op het hoofdkantoor zijn vergaderfaciliteiten beschikbaar. Inmiddels is hij al 9 jaar binnen Sales Improvement Group actief. Onlangs heeft Matthijs met 6 jaar verlengd, terwijl hij ook had kunnen kiezen voor een contractverlenging van 3 jaar.

Waarom dan de keuze voor 6 jaar?
“Ik voel me als een vis in het water bij Sales Improvement Group. Ik krijg de vrijheid om te doen waar ik goed in ben en kan ook altijd terugvallen op een basis. Dit geeft mij een gevoel van vertrouwen. Ook krijg ik nog altijd ondersteuning in zaken waar ik niet aan denk of minder goed in ben. Ik voel me bovenal gewaardeerd om wie ik ben, dit geeft mij een heel goed gevoel. Verder is het werk zéér afwisselend, omdat ik altijd weer met nieuwe mensen en bedrijven in aanraking kom; geen dag is hetzelfde.”

Heb je al ervaring in de branche?
“In mijn loopbaan ben ik altijd werkzaam geweest binnen de commercie en het management van bedrijven. Zo heb ik onder andere gewerkt bij bedrijven als Electrolux, Whirpool en Tarkett. Mijn laatste baan voor Sales Improvement Group was bij Ideal Standard, hier was ik werkzaam als algemeen directeur. In 2008 kwam de crisis. Toen de crisis begon, moesten er maatregelen getroffen worden zoals bezuinigingen (ontslag). Ik had hier veel moeite mee en werkte boven mijn kunnen. Het was te hoog gegrepen voor mij en ik kreeg last van een burn-out, waardoor ik thuis kwam te zitten.”

“Thuis ging ik natuurlijk nadenken over wat ik wilde en waar ik goed in ben. Ik was toe aan een nieuwe uitdaging. Binnen mijn eigen netwerk kwam ik via-via de mannen van Sales Improvement Group tegen. Mijn gevoel zat eigenlijk meteen goed en er was gelijk een klik.”

Vanwaar de keuze als Sales Trainer en niet als Sales Improver?
“Op het moment dat ik bij Sales Improvement Group binnenkwam wist ik eigenlijk nog niet of ik als Sales Trainer of Sales Improver wilde binnenstromen. Ik twijfelde hier erg over. In mijn voorgaande functies had ik wel het een en ander over processen geleerd. Ik ging in gesprek met Paul Schmidt en vertelde hem wat mijn beeld en visie over sales waren.”

“Paul vertelde me meteen dat ik niet hoefde te twijfelen, omdat ik een Sales Trainer ben. Paul zag aan de manier waarop ik het podium pakte, dat ik eigenlijk een soort training/presentatie aan het geven was. Deze woorden raakte mij en ik besefte dat dit waar was en hier inderdaad mijn hart ligt.”

Hoe kijk je terug op je keuze?
“Ik leer iedere dag nog steeds veel over praktische zaken. Tevens heeft Sales Improvement Group mij echt geholpen bij het opnieuw laten opbloeien van mezelf. Na mijn burn-out was ik een tijdje onzeker om voor grote groepen te staan en te presenteren. Nu doe ik dit weer met veel flair en plezier. Tot op de dag van vandaag heb ik nog geen seconde spijt gehad van mijn keuze.”

×