Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Is er toekomst voor Blokker?

Dat is maar de vraag. Blokker heeft in 2017 een verlies geleden van 344 miljoen euro, bijna twee keer zoveel als in 2016 toen er nog een verlies werd geleden van 180 miljoen euro. De omzet nam af van 1,97 miljard naar 1,58 miljard euro. Dat de omzet afnam kwam vooral door de verkoop van Leen Bakker en Intertoys. Die verkoop leverde 93,7 miljoen euro op, dat bedrag is weer volledig in Blokker geïnvesteerd. De holding heeft in totaal 40,8 miljoen euro afgeschreven op de afgestoten ketens.

Ondanks alle maatregelen is de omzet van de Blokker-winkels toch niet toegenomen. Bestuursvoorzitter Michiel Witteveen voorziet wel dat de resultaten verbeteren: “Gelukkig lijkt de trend aan het slot van het jaar langzaam doorbroken met omzetgroei door hogere bezoekersaantallen”.

Blokker terug naar af

Kitty Koelewijn, Hoogleraar Marketing & Retail aan Nyenrode Business Universiteit liet op Radio 1 weten de toekomst voor Blokker somber in te zien. Volgens Koelewijn is Blokker groot geworden als aanbieder van goedkope huishoudelijke artikelen. “Vandaar was het een goede zet begin vorig jaar om de andere formules van het Blokker concern te verkopen en in de formule van Blokker de focus te leggen op elektrische huishoudelijke apparaten. Recent zijn de accenten toch weer verlegd. Het is veelzeggend dat de toenmalige directie al weer weg is.” Verder denkt Koelewijn dat er vergrijzing plaatsvindt onder de bezoekers van de Blokker winkels en dat Blokker de slag om de jonge consument aan het verliezen is van Action en het internet.

Ook marketingstrateeg Paul Moers vindt het onbegrijpelijk dat de topman van Blokker, Casper Meijer, ontslagen is: “Hij was de goede weg ingeslagen twee jaar geleden, maar nu zie je – dat mede onder invloed van de familie Blokker – er zaken weer worden teruggedraaid. Heel dom. Gaan ze weer goedkope artikelen verkopen waarmee ze het blijkbaar willen opnemen tegen goedkope winkels als de Action. Dat moet je gewoon niet doen. Die strijd win je toch niet.”

Reorganisatie gaat door

Blokker kan ondanks de megaverliezen van 2016 en 2017 toch nog doorgaan met de reorganisatie. Blokker heeft een kredietlijn van 485 miljoen euro tot 2021. Het ziet er naar uit dat Blokker dat hard nodig zal hebben want ook dit jaar houdt Blokker rekening met verlies.

×