Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Jumbo schrapt banen op het hoofdkantoor

Supermarktgigant Jumbo heeft bekend gemaakt 300 van de 1.300 banen op het hoofdkantoor in Veghel te schrappen. Na de groeiperiode van afgelopen jaren zijn er teveel managementlagen ontstaan waardoor het te stroperig is geworden.

Volgens Jumbo-CFO Ton van Veen hebben de ontslagen niks te maken met de huidige prestaties van Jumbo, want de omzet in zowel offline als online zijn alleen maar toegenomen door het coronavirus. De winkelomzet ligt dit jaar zo’n 15 procent hoger en online behaalde Jumbo zelf een groei van 50 procent.

Op het hoofdkantoor verdwijnen 180 ondersteunende functies die Jumbo wilt uitbesteden, denk hierbij aan crediteurenbeheer en personeelsadministratie. Het is de bedoeling dat deze werknemers naar de bedrijven gaan waaraan Jumbo haar diensten gaat uitbesteden. Daarnaast zullen er vooral in de managementlagen veel mensen vertrekken. Zo’n veertig banen zullen door natuurlijk verloop verdwijnen, ook krijgen zo’n tachtig mensen gedwongen ontslag.

De supermarktketen heeft overwogen om het reorganisatieplan verder uit te stellen tot na de coronacrisis, maar na overleg met de ondernemingsraad is toch besloten het plan door te zetten. ‘’Langer uitstel zou voor onrust en onduidelijkheid zorgen bij het personeel.’’ Aldus Van Veen.

“Mensen die gedwongen weg moeten, mogen 1 september stoppen met werken, maar blijven tot 1 december in dienst. Zo hebben ze alle tijd voor sollicitaties of scholing. En hun ontslagvergoeding wordt hoger dan we eerst hadden gepland. Het gaat toch om tachtig mensen met tachtig gezinnen.” Aldus Van Veen.

Groei

Het reorganisatieplan werd begin dit jaar in januari intern al aangekondigd. Volgens Jumbo-CFO Ton van Veen is het kantoor dankzij verschillende overnames van de supermarktketen de afgelopen jaren flink uitgedijd.

Jumbo groeit nog steeds elk jaar door, ze investeren hier ook veel in. Zo nam Jumbo winkels over van Sligro, Hema en Marqt-moeder Udea. Daarnaast breidde Jumbo uit naar België en nam het Agrimarkt over. Met de overname van Marqt wil Jumbo ook uitbreiden in de Randstad en op NS-stations.

“Buiten kijf staat dat we onze positie in de grote steden willen versterken”, schreef Jumbo in het jaarverslag. “Onze samenwerking met HEMA en de aankoop van enkele stadslocaties van Udea komen daarbij goed van pas.”

Ook worden zeventien winkels van HEMA in grote steden overgenomen, hier worden ook HEMA-artikelen verkocht.

×