Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Jumbo van start in België

De Nederlandse supermarktketen Jumbo heeft haar eerste Belgische supermarkt geopend. Dit gebeurde op woensdag 6 november in het plaatsje Pelt. Jumbo spreekt van een mijlpaal en ziet op termijn potentieel voor ruim honderd eigen winkels in België.

Smaakt naar meer

Woensdag zette de Veghelse supermarktketen met de opening van een winkel in Pelt voor het eerst voet op Belgische bodem. Later dit jaar volgen twee winkels in Rijkevorsel en Lanaken. “Volgend jaar komen er twaalf tot vijftien Vlaamse supermarkten bij”, zegt financieel topman Ton van Veen. “Onze ambitie is uiteindelijk zo’n honderd winkels over vijf jaar. Maar laten we eerst maar eens kijken wat de Belgische klanten van onze winkels vinden.”

Concurrentie

Jumbo is na Albert Heijn de tweede grote Nederlandse supermarktketen die de stap naar België zet. Het land telt inmiddels tientallen filialen van Albert Heijn. Bij onze zuiderburen zijn ook Colruyt, Delhaize en Carrefour grote spelers in de branche. Ook Aldi en Lidl kennen ze in België. De vestiging van Jumbo in Pelt, ligt vlakbij enkele andere supermarkten.

Geen laagsteprijsgarantie

Jumbo geeft in België geen laagsteprijsgarantie. Ook hoeft de vierde wachtende in de rij niet op gratis boodschappen te rekenen. Jumbo legt in België de nadruk op de combinatie van een buitengewoon assortiment, goede service en lage prijzen. “We hebben gekeken hoe we zouden kunnen uitleggen dat we goedkoop zijn. We hebben het anders omschreven, maar we vinden een lage prijs nog steeds ontzettend belangrijk. Het is een van onze belangrijkste pijlers”, bevestigde cco Colette Cloosterman-Van Eerd.

Wat het assortiment betreft, komen er 3.000 typisch Belgische producten in de schappen te liggen, die in Nederland niet verkrijgbaar zijn. De grootste verschillen met Nederland zijn een Belgische broodafdeling, rund- en varkensvlees en ‘betere’ bereide maaltijden, met typisch Belgische recepten.

Jumbo Nederland

Het aantal supermarkten van Jumbo in Nederland komt volgend jaar waarschijnlijk boven de zevenhonderd uit. Dat zei topman Frits van Eerd bij de presentatie van de eerste Belgische Jumbo in Pelt. Jumbo heeft nu 675 winkels in Nederland.

Het marktaandeel van Jumbo in Nederland is in tien jaar tijd verviervoudigd: van vijf procent in 2010 naar 22 procent nu. Van Eerd verwacht over een paar jaar op 25 procent te zitten. Albert Heijn zit op dit moment op een marktaandeel van rond de 35 procent.

×