Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Jumpsquare neemt veel grotere keten trampolineparken over

Jumpsquare, een exploitant van trampolineparken in de Benelux, neemt een 3 keer grotere Nederlandse branchegenoot over. Door de overname van Jump XL ontstaat het grootste indoortrampolinepark netwerk van Europa. De nieuwe combinatie gaat verder onder de naam Jumsquare Group en exploiteert veertig trampolineparken in vijf Europese landen. “Het was ons droomscenario om Jump XL over te nemen, maar het was geen zekerheid. Als het niet was gelukt, dan hadden we kleinere parken overgenomen”, aldus directeur Roland van Geest van Jumpsquare.

Jumpsquare, dat dit voorjaar investeerder Nordian Capital Partners als grootaandeelhouder verwelkomde, zal het voortouw nemen in de krachtbundeling op de Europese Springhal markt. “Die telt nog veel uitbaters van een of twee parken en kleinere ketens van zeven of tien parken”, aldus Van Geest. Jumpsquare en Jump XL openden respectievelijk in 2015 en 2014 hun eerste trampolineparken in Nieuwegein en Eindhoven. De twee grootste fabrikanten van trampolineparken van Europa, Eli Play en Sidijk, zijn hier ook gevestigd.

Europese trampolineparken

In Nederland zijn in korte tijd zo’n vijfenzestig trampolineparken geopend. In andere Europese landen zijn de parken veel minder aanwezig. In België zijn er twaalf, in Frankrijk meer dan vijftig en in Duitsland zo’n vijfentachtig. Qua binnenspeeltuinen als Ballorig en Monkey Town, heeft Nederland een zelfde soort voorsprong zegt Van Geest.

Overnamestrategie

Investeringsmaatschappij Nordian Capital nam in maart een meerderheidsbelang in Jumpsquare, dat toen nog maar zeven parken had. De ambitie was om snel naar vijftig parken uit te breiden. Dat aantal is al bijna behaald door de overname van dertig Jump XL-parken plus de minimaal tien nieuwe parken die Jumpsquare volgend jaar denkt te kunnen openen. Volgens Van Geest betekend dat niet dat Nordian zijn aandeel alweer wil verkopen. Volgens Van Geest zullen Jumpsquare en Nordian binnenkort nog verder groeien. Daarbij kan het in Europa meerdere marktpartijen met kapitaalkrachtige eigenaren tegenkomen die een rol kunnen spelen in de consolidatie. CircusTrix, de grootste keten van trampolineparken met wel driehonderd parken, heeft is over overgestapt van Amerika naar Europa.

Toekomst

Het overnamebedrag voor de verkoop van Jump XL is nog niet bekend gemaakt. Ze startten het bedrijf als franchiseformule, maar later openden zij zelf ook vestigingen. Nordian blijft zoeken naar minder grote overnames en denkt ongeveer tien parken per jaar te kunnen openen. “Dat kost nogal wat tijd met het verkrijgen van vergunningen en locaties”, aldus Van Geest.

×