Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Kabinet geeft MKB meer financieringsruimte

Het kabinet wil het mogelijk maken dat ondernemers in het midden- en kleinbedrijf meer geld kunnen lenen om groeiplannen te financieren. Dat schrijft minister Henk Kamp van Economische Zaken dinsdag aan de Tweede Kamer. Het kabinet komt met maatregelen dat moeten leiden tot 2,5 miljard euro aan extra financieringsruimte voor deze bedrijven.

”Ondernemers zien in de aantrekkende economie steeds meer kansen om te groeien. Ondernemers hebben dikwijls een zwakke financiële positie, is het risico voor banken toegenomen en zijn er onvoldoende alternatieven voor financiering via de bank”, zegt Kamp.

Fondsen

In het voorstel zal het kabinet garant staan voor verschillende fondsen. Dat moet private financiers stimuleren tot extra financiering. Zo zal het ministerie van Economische Zaken voor 500 miljoen euro garant staan voor de financiering van een door private investeerders

Ook stelt het kabinet 100 miljoen euro extra beschikbaar voor het reeds bestaande fonds om investeerders aan te sporen het midden- en kleinbedrijf van eigen vermogen te voorzien. Daarnaast komt er onder meer voor 400 miljoen euro voor alternatieve financieringsmogelijkheden.

 Tempo

Ondernemers moeten op korte termijn hun eigen vermogen kunnen versterken, zodat ze ook weer makkelijker bij banken kunnen aankloppen. Ondernemersorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW willen dat het kabinet de betrokken partijen zo snel mogelijk bij elkaar haalt en niet wacht tot de Nederlandse Investeringsinstelling (NII) op gang gekomen is. “Een snelle uitvoering is vereist. Dan kan het fonds een behoorlijke bijdrage leveren aan toekomstige economische groei.”

Franchise

Welke gevolgen heeft dit voor franchisenemers? Als franchisenemer wordt er meestal een startkapitaal vereist in de vorm van het benodigde eigen vermogen. Door de voorstellen van het kabinet kunnen toekomstige franchisenemers ook gemakkelijker aan een financiering komen voor een franchisevestiging.