Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Kabinet zet in op daling zzp’ers

Het kabinet onderzoekt of het mogelijk is om de groei van het aantal zzp’ers af te laten nemen. Dit meldt het Financieele Dagblad dinsdag op basis van interne stukken. Rond 1 december kunnen de eerste beleidsvoorstellen worden verwacht.

Sinds 2009 is het aantal zzp’ers flink gestegen van 632.000 naar 800.000. Het kost de overheid echter veel geld, omdat zelfstandig gebruik kunnen maken van de zelfstandigenaftrek, de mkb-winstvrijstelling en de eerste jaren recht hebben op de startersaftrek. Het kabinet zou graag af willen van de zelfstandigenaftrek, omdat dit haar 1,8 miljard euro op jaarbasis kost.

De andere regelingen, de startersaftrek en de mkb-winstvrijstelling, worden mogelijk ook geschrapt, zo meldt het FD. Deze regelingen zorgen ervoor dat zelfstandigen over de eerste 24.000 euro die ze per jaar verdienen bijna geen belasting hoeven te betalen.

Als laatste wil het kabinet dat het minder aantrekkelijk wordt voor werkgevers om zelfstandigen in te huren. Dit willen zij doen met behulp van de Beschikking geen Loonheffingen(BGL), de opvolger van de zogenoemde Verklaring Arbeidsrelatie(VAR). Beide partijen zouden moeten kijken of hun arbeidsrelatie hoort te leiden tot afdracht van loonheffingen, in plaats van enkel de zzp’er. Hiermee tracht de overheid schijnconstructies te bestrijden.