Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Kalm aan en rap een beetje!

Foto Rik Nijkamp
[Column – Rik Nijkamp, directeur Mkbasics.nl]

Herman Finkers gebruikte deze tekst voor een van zijn shows. Op (bedrijfs)gezondheid is het in 2013 meer dan van toepassing.

Over het ‘nieuwe werken’ heb ik een mening: vrouwen die zich over de kop werken, managers die hier niet mee om kunnen gaan. In focus geloof ik des te meer. “Zorg dat je dienst/product een 9 of 10 scoort  en stoot de rest af”, schrijft een ondernemer in “de 50 gouden tips” van het in mijn ogen inspirerende (gratis) ondernemers magazine Sprout.

En in die rest gedijen wij goed als arbodienst… In Den Haag verzon men menige regel waardoor ondernemers iets minder kalm kunnen starten dan men  verwachtte. Uw taken voor 2013; 10 jaar lang WIA begeleiding, eigenrisicodragerschap (ERD) ziektewet, registratie vangnetters en ziek uit dienst waarmee u op kosten bespaart indien u alles correct doet.

Het UWV is als een commerciële jachthond bezig mensen zo lang mogelijk uit de WIA te houden. 1 op de 4 aanvragen resulteert in een loonsanctie? Deze sanctie, vaak het doorbetalen van 1 jaar loon, heeft vaak betrekking op onvoldoende re-integratie inspanningen door de werkgever. Te weinig gedaan dus. Dure vergissingen.

Veel ondernemers hebben, vanuit kosten oogpunt of op advies van hun “gespecialiseerde”  verzekeringstussenpersoon, de WGA (onderdeel van de WIA)  niet bij het UWV gelaten maar buiten het publieke bestel verzekerd. En dan dien je als werkgever voor arbeidsongeschikte medewerkers de begeleiding op orde te hebben. Het UWV gaat niet toestaan, dat u deze medewerkers slechts een keer per jaar naar de bedrijfsarts stuurt.

De ziektewet is ook extern te verzekeren. Is dit slim?  Voor veel ondernemers is extern verzekerd zijn (WIA) een duurkoop aan het worden. Belangrijk is de aandacht voor en mate van gezondheid binnen uw bedrijf. Indien u extern verzekert, regel de begeleiding goed!

Vergeet u overigens niet om iedere medewerker nadat deze  2 maanden in dienst is te vragen of er sprake is van een uitkeringsverleden. Dit is noodzakelijk om het vangnet aan te spreken opdat u voor deze medewerkers de verzuimkosten aan het UWV overdraagt. Overigens, is het u bekend dat  indien het dienstverband van  een medewerker tijdens de proeftijd eindigt  dit nog een risico kan zijn? Wordt de medewerker ziek binnen 28 dagen na het uit dienst treden dan bent u financieel verantwoordelijk!

Onze missie is om uw (verzuim)kosten te beperken, het voor u niet te spannend te laten worden. Wij helpen u graag goed met de rest.

woensdag 2 januari 2013.