Koopkracht van werknemers stijgt het meest

Gepubliceerd op , door De Nationale Franchise Gids

De koopkracht in Nederland is in 2015 gemiddeld gestegen met 1,1%. Het verschil in de groei tussen individuen kan echter sterk verschillen. Werknemers hadden gemiddeld bijvoorbeeld de grootste stijging, dit terwijl pensioenontvangers hun koopkracht zagen dalen. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. De groei van de koopkracht afgelopen jaar was echter wel lager dan die in 2014. In dat jaar bedroeg de groei 1,8%. De vier jaar daar voor was er steeds een daling.

Gemiddeld ondervonden gepensioneerden in 2015 een kleine daling van 0,1%. Een reden hiervoor is dat veel aanvullende pensioenen slechts in kleine mate geïndexeerd werden. Werknemers daarentegen zagen hun koopkracht gemiddeld 2,5% stijgen. Dit komt voornamelijk door de verbetering van de arbeidsmarkt en de stijging van het cao-loon. Maar niet alle werknemers hadden hier profijt van. Ruim een derde van hen zag de koopkracht licht dalen.

Zelfstandigen gingen er gemiddeld 0,6% niet veel op vooruit. Hierbij is het verschil tussen zelfstandigen groot. Bij ongeveer een kwart van de zelfstandigen daalde de koopkracht met 11%. Bij een ander kwart van de zelfstandigen steeg de koopkracht met bijna 14%. Mensen die een uitkering genoten gingen er in 2015 licht op vooruit, mensen in de bijstand doorsnee 1% en arbeidsongeschikten 0,4%.

Delen:

Laatste franchisenieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

skyscraper-banner-website