Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Lekkerland gaat voor zero emissie

Lekkerland is specialist in logistiek voor food, horeca en de convenience sector met een focus op franchise, onder andere Bakker Bart, HEMA, Wayback Burgers, BP en Jamin werken samen met Lekkerland.

”Als mede-ondertekenaar van het convenant ‘Green Deal Zero Emissie Stadslogistiek 2025’ gaat Lekkerland voor flexibele transportoplossingen en slimme stadsdistributie.” vertelt John van den Berg, Directeur Operations bij Lekkerland Nederland. In 2019 verminderde Lekkerland zijn CO2-uitstoot met 51%, vergeleken met  2008.

Bij de distributiecentra voegt Lekkerland producten van verschillende leveranciers en temperatuurstromen samen tot één multi-temperatuurlevering bij de klant. De tijd tussen bestelling en levering is zeer kort. Een kenmerkende aanvulling is het grote aantal stops met zware volumes per stop. Stops vinden plaats op levertijden die de klant heeft aangegeven en op locatie tot midden in de binnenstad.

“In de toekomst zullen minimaal 40 steden een zero-emissiezone krijgen”, voorziet Van den Berg. “Mede daarom is Lekkerland nu al bezig met mogelijke oplossingen. Neem bijvoorbeeld kleine emissievrije voertuigen. Dat zouden veel gemeentes het liefst zien, maar zware volumes vragen om een groter aantal stops met kleinere voertuigen. Dat zal leiden tot meer verkeersdrukte en dus minder veiligheid in de steden.”

In steeds meer stadscentra mogen alleen nog elektrische wagens leveren. Lekkerland heeft al goede ervaringen in leveringen via hubs, kleinere verdeelcentra aan de rand van de stad. “Mits het beperkte volumes en temperatuurstromen zijn. Overslag van door Lekkerland geoptimaliseerde multi-temperatuurstops leidt tot meer voertuigen in de stad, meer leveringen aan dezelfde klant en meer kosten in de keten”, rekent Van den Berg voor. “Daarbij biedt Lekkerland juist meerwaarde in de last mile stadslogistiek met eigen chauffeurs en routes.” Vanuit het fijnmazige distributienetwerk opereert Lekkerland zodanig dat dit aansluit bij de behoefte en locatie van de ondernemer.

Lekkerland ziet een oplossing in zelf emissievrij naar de klanten te rijden. Van den Berg: ”Met waterstof-elektrische vrachtwagens. Wij onderzoeken nieuwe technologieën om steeds duurzamer onderweg te zijn. Zoals bijvoorbeeld met H2 als schone brandstof. Op voorwaarde dat de actieradius van deze wagens groot genoeg is en de accu ook de elektrische koeling onder alle omstandigheden van stroom blijft voorzien.”

Om deze ontwikkelingen in een stroomversnelling te krijgen, denkt Lekkerland mee in het A12-consortium over de toepassing van deze nieuwe brandstof.

×