Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Lekkerland Nederland maakt zich klaar voor zero-emissie

22 april 2024

Lekkerland Nederland neemt een splinternieuwe 100% elektrische Mercedes-Benz eActros 400L in ontvangst. Hiermee realiseren zij de eerste 100% elektrische levering. Lekkerland kent al een lange geschiedenis in het optimaliseren van haar voertuigen en de inzet daarvan. De noodzakelijke transitie naar zero emissie is daarmee een logische volgende stap.

Lekkerland Nederland gaat de komende periode experimenteren met verschillende elektrische vrachtwagens die ze aan hun wagenpark hebben toegevoegd. De Mercedes-Benz eActros is nu als eerste in gebruik genomen. Halverwege dit jaar word hier de e-Scania aan toegevoegd en later dit jaar volgt een elektrische Iveco Daily. “Waar we met de Mercedes-Benz met name de actieradius willen testen, zetten we met de e-Scania in op het testen van de technische inzetbaarheid qua laadvermogen,” aldus John van den Berg, directeur Operations Lekkerland Nederland. De eActros 400L beschikt over vier accu’s met een totale accucapaciteit van zo’n 448 kWh. Hiermee kunnen afstanden tot 400 km worden afgelegd bij een GCW (Gross Combination Weight) van 27 ton.

Duurzaamheid gaat verder dan logistiek alleen

“Bij ons nieuwe distributiecentrum in Waddinxveen, dat in september wordt opgeleverd, bouwen we een hypermoderne schaalbare laadfaciliteit die in de toekomst modulair kan worden uitgebreid. Want elke kilometer telt op weg naar zero-emissie,” aldus John. De 10.800 zonnepanelen op het dak dienen als de belangrijkste energiebron voor de laadfaciliteit en ook voor de warmtepomp die in het gebouw is geïnstalleerd.
“Maar we doen meer dan alleen ons wagenpark optimaliseren,” vervolgd John zijn verhaal. “We gebruiken hubs aan de rand van de stad, bedenken innovatieve concepten en oplossingen en nemen deel aan innovatieprojecten. Waaronder Cilolab, een project waarin bedrijven, overheden en kennisinstellingen hun krachten bundelen om te komen tot haalbare en schaalbare zero emissie logistieke oplossingen. Voorbeelden van manieren waarop we de logistiek van de toekomst steeds beter vorm kunnen geven. En initiatieven die naadloos aansluiten bij onze visie; “Samen op weg naar duurzaamheid”.

×