Leveranciers komen op tegen HEMA

Gepubliceerd op , door De Nationale Franchise Gids

hema

Door de importeurs en fabrikanten die leveren aan HEMA wordt overwogen om een arbitrageprocedure op te starten als de warenhuisketen de kortingen op leveringen niet terug wil draaien. 

Daarnaast willen de leveranciers dat HEMA de betalingstermijnen niet meer boven de wettelijke termijn oprekt. Dat schrijft het Financieele Dagblad (FD) dinsdag op basis van een oproep van de Vereniging Importeurs Verre Oosten (VIVO).

De VIVO roept haar leden op om zich aan te sluiten bij het initiatief, om zo sterker tegen HEMA te staan. “Importeurs is het mes op de keel gezet en worden als citroenen uitgeknepen”, citeert de zakenkrant de vereniging.

VIVO pleit eerst voor een gesprek met HEMAtopman Ronald van Zetten. Mocht dit niet voor een oplossing zorgen, dan wil de vereniging naar het Nederlands Arbitrage Instituut stappen. Een arbitrage is een andere manier om een geschil op te lossen, zonder dat daar een rechter aan te pas komt. Dit scheelt beide partijen tijd en geld. Het conflict wordt voorgelegd aan verschillende arbiters, vaak juristen of deskundigen uit de branche.

Hema heeft tijdens een leveranciersdag in het voorjaar aangekondigd dat de betalingstermijn wordt verlengd van 90 naar 120 dagen, schreef De Telegraaf eerder al.

Ook wordt er een korting doorgevoerd van vier procent op de factuur, ook met terugwerkende kracht over 2013. Deze laatste betekent dat bedrijven geld moeten terugstorten naar de winkelketen, terwijl de jaarrekening al is opgemaakt. Overigens heeft protest bij een aantal leveranciers al succes gehad.

Delen:

Gerelateerde artikelen

Laatste franchisenieuws

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Papa John's Franchise

Ludwig & van Dam Franchise

Flynth_franchise