Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

“Lion Capital de reden van conflict binnen HEMA”

Nadat Lion Capital HEMA verkocht had, stopte de onenigheid tussen de warenhuisketen en zijn franchisenemers meteen. Volgens Paul Loeff de voorzitter van franchisevereniging VAB, was de strijd tussen HEMA en haar franchiseondernemers de schuld van Lion Capital.

De warenhuisketen meldde tegelijkertijd met de verkoop van de formule, dat de aanwezige problemen die de formule met haar franchisenemers had, de wereld uit zijn. De nieuwe eigenaar van HEMA, Marcel Boekhoorn, liet weten niet teveel te veranderen aan de franchiseformule. “Dat haalde de angel eruit en gaf ons veel vertrouwen in hem”, aldus Loeff.

Nieuwe afspraken

“Toen bekend werd dat Boekhoorn HEMA zou overnemen, stopten de franchisenemers en HEMA het conflict met elkaar. De rechtszaken werden van tafel geschoven en er werden nieuwe afspraken met elkaar gemaakt voor de komende drie jaar. We besloten de miljoenen die nog betaald moesten worden aan HEMA voor internet te delen”, aldus Loeff.

“De nieuwe afspraken zullen meer inzage over de kosten geven, hierdoor kunnen we nu veel eerder inspelen op kortingen van concurrenten. Ook zullen ondernemers voortaan een fee per artikel betalen in plaats van per productgroep”, aldus Loeff.

Anderhalve week geleden werd bekend dat Boekhoorn HEMA zou overnemen. Twee maanden daarvoor werden de winkelcontracten van de VAB-bestuurder nog opgezegd. De franchisenemers van de formule maken 40 procent uit van de omzet van HEMA.

×