Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Maandag 15 juni ‘Deadline-Day’ voor HEMA

Het worden spannende dagen voor HEMA, op maandag 15 juni moet de warenhuisketen een lening van 50 miljoen euro terugbetalen. Wordt dit niet terugbetaald dan kunnen de schuldeisers een faillissement aanvragen.

Warenhuisketen HEMA draait al jaren verlies, volgens het bedrijf zelf komt dit door de hoge schuldenlast die ontstaan is door de vorige eigenaar. Momenteel heeft HEMA een schuld van 750 miljoen euro, waarover jaarlijks voor tientallen miljoenen euro’s aan rente betaald moet worden.

Marcel Boekhoorn

Ondanks de belofte van de huidige eigenaar Marcel Boekhoorn om de schulden te verlichten, heeft hij sinds zijn aanstelling die belofte nog niet nagekomen. Hij is echter door eerdere geslaagde zakendeals schatrijk, daarnaast heeft hij een deal met Jumbo gemaakt. Het probleem ligt echter bij de schuldeisers van HEMA, wat vooral bezitters zijn van obligatieleningen. Boekhoorn is wel bereid om geld in HEMA te investeren, maar wil dan dat de schuldeisers ook een deel van de rekening betalen door een deel van de schuld we te strepen. De schuldeisers hebben als reactie hierop gegeven dat ze hiertoe bereid zijn, mits ze zelf eigenaar van HEMA worden, zoals blijkt uit vorig persbericht.

Staatssteun

De onderhandelingen worden een stuk kansrijker als de overheid de terugbetaling van een deel van de leningen garandeert door middel van staatssteun, die kans is echter niet erg groot omdat het bedrijf niet van nationaal of strategisch belang is voor Nederland. HEMA heeft tienduizenden werknemers in dienst, daardoor heeft de overheid toch de zakenbank Lazards ingeschakeld om de mogelijkheden te bekijken.

×