Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Marqt-eigenaren moeten aandelen verkopen

De aandeelhouders van Marqt moeten hun aandelen verkopen aan het moederbedrijf van Ekoplaza, Udea Beheer. Dat heeft de Amsterdamse rechtbank donderdag bepaald. Eerder berichtte De Nationale Franchise Gids al over het conflict tussen oprichter Quirijn Bolle en andere aandeelhouders, over wie de eigenaar van Marqt moet worden.

Onbekende investeerder

Oprichter Quirijn Bolle, die ongeveer 30 procent van de Marqt-aandelen bezit, vocht de overname aan. Bolle wilde Marqt met behulp van een nieuwe, nog onbekende investeerder zelfstandig voortzetten. Hier ging de rechter niet in mee. De rechter vindt dat Bolle en zijn onbekende financierder voldoende tijd hebben gehad om met een aanbod te komen.

“We zijn teleurgesteld over deze uitspraak waardoor we op dit moment niet de mogelijkheid krijgen om ons bod voor Marqt te formaliseren, dat volgens ons het beste voorstel blijft. We beraden ons nog op verdere opties”, schrijft de Marqt-oprichter in een verklaring na de uitspraak.

Aandeelhouders

Het kort geding was aangespannen tussen oprichter Bolle en andere aandeelhouders, die werden gesteund door de directie van het bedrijf. De andere aandeelhouders zijn al akkoord gegaan met de overname. Autoriteit Consument en Markt moet de verkoop nog wel goedkeuren.

Fusie met Ekoplaza

Marqt blijft bestaan volgens de huidige formule. Wel zal het aantal vestigingen inkrimpen van achttien naar tien tot twaalf. De winkels worden kleiner en de focus komt te liggen op goedlopende producten. Ook zal meer worden geïnvesteerd in onlinebezorging. Het is nog niet bekend welk bedrag Udea neerlegt voor de overname.

Albert Heijn

Verder neemt Albert Heijn nog twee winkels van de duurzame supermarktketen over. In juli maakte Marqt bekend twee winkels in Amsterdam en Den Haag af te stoten aan Albert Heijn. Daar komen nu nog twee winkels bij aan de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam en aan de Overtoom in Amsterdam. Personeel kan in de AH-winkels aan de slag of bij andere Marqt-filialen.

×