Mediation in de praktijk: elkaar alsnog die erkenning geven

Gepubliceerd op , door De Nationale Franchise Gids

door Jacqueline Hermsen, senior juridisch adviseur / MfN registermediator bij Flynth

Stel je voor: je runt al jaren samen met je echtgenote een franchisebedrijf. Zakelijk voel je elkaar goed aan. Maar op relationeel vlak gaat het al tijden stukken minder. Jullie wonen sinds een halfjaar apart, al is het huwelijk nog niet ontbonden. Dat gaat nu veranderen: een scheiding is wens én noodzaak voor jullie beiden.

Dit was de situatie waar Jack (56) en Birgit (54)* in zaten toen Jack mij in januari benaderde voor een mediationtraject. Het ondernemersechtpaar runde samen een franchise-retailonderneming in Utrecht. Jack woonde inmiddels in een huurappartement in de stad, Birgit was op zoek naar een nieuwe woning. Hun gezamenlijke tussenwoning in Houten stond te koop. De kinderen zijn meerderjarig en uitwonend.

Verwijten vlogen over tafel
Jack benaderde mij voor het mediationtraject. De emoties tussen Birgit en hem waren inmiddels hoog opgelopen. Ook de regiomanager van de franchiseketen viel het op. In de zaak spraken de twee zelfs niet meer met elkaar, anders vlogen de verwijten al snel over tafel. Er heerste een gespannen sfeer. Naast de rust die een scheiding zou brengen, was het ook noodzakelijk om in aanmerking te komen voor huur- en zorgtoeslag. Kortom: hoog tijd voor de officiële scheiding, inclusief financiële kant.

Via een vriendin had Jack gehoord van mijn werk als Flynth-mediator. Het sprak hem aan dat ik veel ervaring heb in echtscheidingsmediation én een notariële achtergrond. Het aanvankelijke doel van de mediation was om goede afspraken te maken, zodat Jack en Birgit elk apart van elkaar een nieuwe toekomst tegemoet konden gaan. Birgit wilde de franchise-onderneming voortzetten en Jack uitkopen. De franchisegever moest hier uiteraard wel mee akkoord gaan. Hoe zat het met de overige verdeling, eventuele alimentatie, het woonrecht van de voormalige echtelijke woning en de verplichtingen tegenover de franchisegever?

Op veel punten al op één lijn
Uiteindelijk hebben er vier gesprekken plaatsgevonden. In het eerste gesprek hebben we afspraken gemaakt over de werkwijze en de mediationovereenkomst ondertekend. In het tweede en derde gesprek onderzochten Jack en Birgit in mijn bijzijn de situatie: wat is er precies aan de hand, wat zijn de belangen van beide partijen? Hierbij heb ik Jack en Birgit ook als jurist geïnformeerd over de punten die komen kijken bij echtscheiding. Tevens wonnen zij beiden advies in bij een externe partij, om de objectiviteit verder te waarborgen.

Gaandeweg werd duidelijk dat Jack en Birgit inhoudelijk op veel punten al op één lijn zaten. Door miscommunicaties binnen hun relatie had het echter geleken alsof ze niet vérder van elkaar af konden staan. Door helder hun wensen op tafel te leggen, waren zij veel beter in staat om zakelijke afspraken te maken. Veel belangen bleken gemeenschappelijk. Ook hebben ze een gezamenlijk voorstel gemaakt richting de franchisegever, zodat Birgit de zaak kon continueren. Als afsluiting van het mediationtraject heb ik hun afspraken schriftelijk vastgelegd tijdens de vierde bijeenkomst.

Sfeer steeds meer ontspannen
Maar het mooiste resultaat was wat mij betreft dat partijen weer met elkaar in contact kwamen, zonder te blijven ‘hangen’ in het eigen gelijk. De sfeer aan tafel werd steeds meer ontspannen. Het raakte me dat Jack en Birgit elkaar uiteindelijk alsnog de erkenning konden geven voor de mooie jaren die zij ook hebben gehad en de bijdrage die elk daaraan heeft geleverd: hard werken, zorgen voor elkaar. Deze erkenning is zó belangrijk, zeker ook voor de kinderen.

Het geheim van de smid?
Hoe bereik je deze ontspanning en erkenning nou als mediator? Wat is ‘mijn geheim’ als ervaren expert? Geduldig luisteren is een eerste vereiste, evenals oprechte interesse en het creëren van een vertrouwelijke sfeer. Dit komt nauw: met een (gepast!) grapje op het juiste moment kun je nét de spanning doorbreken. Ik vind het mooi om me hiervoor in te zetten – en ben trots op mijn vak als mediator bij Flynth!

* Om privacyredenen zijn de namen en enkele feiten in deze casus gefingeerd

Delen:

Gerelateerde artikelen

Laatste franchisenieuws

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.