Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Meer leegstand in winkelstraten

26 januari 2010


De economische crisis veroorzaakt een snelle stijging van de leegstand in winkelstraten en -gebieden. In een jaar tijd groeide de leegstand met 9%. `De leegstand grijpt vooral sinds de tweede helft van 2009 dramatisch snel om zich heen; dit tempo hebben we de laatste tien jaar niet eerder gezien`, aldus Gerard Zandbergen, directeur van Locatus, het onderzoeksbureau dat cijfers verzamelt over bezoekersaantallen en leegstand van winkels.

Vooral de zogeheten B- en C-locaties hebben onder de economische crisis te lijden. A-locaties, die vaak een regionale klantenkring hebben, worden nog steeds veel gevraagd. Dat heeft volgens Zanbergen ook te maken met de verandering van ons koopgedrag door de komst van internetwinkelen.

Aan de hand van de panden die worden verlaten kan Locatus herleiden welke branches het hardst worden geraakt. Woonwinkels blijken 1,7 keer vaker de deuren te moeten sluiten dan het landelijk gemiddelde. Andere sectoren die getroffen worden zijn kledingwinkels en financiële dienstverleners. De leegstand kan het aangezicht van stadscentra compleet veranderen. Zo staat in het centrum van Schiedam inmiddels één op de vijf winkels leeg.

Bericht uit de nieuwsbrief van dinsdag 26 januari 2010.