Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Meer winst, minder omzet voor McDonald’s

Fastfoodketen McDonald’s heeft vorig jaar zijn nettowinst met veertien procent zien stijgen, tot ruim 5,9 mld. dollar.  Franchise was goed voor het merendeel van de totaalomzet.  De omzet liep echter met acht procent terug. Dit had mede te maken met de verkoop van meerdere winkels aan franchisenemers.

Franchise zorgt voor meeste omzet

Met ruim 11 mld. dollar waren de franchisevestigingen goed voor het merendeel van de totaalomzet, die 21 mld. dollar bedroeg. Dit is opvallend omdat in 2017 McDonald’s eigen restaurants nog het belangrijkst waren voor de omzet.

Topman van McDonald’s Steve Easterbrook spreekt van een sterk 2018. Hij wijst erop dat de franchiseformule voor het eerst sinds 2012, twee jaar op rij zijn wereldwijde bezoekersaantallen zag stijgen.

De vestigingen in het buiten de V.S. groeide het hardst. Volgens Easterbrook blijkt hieruit dat de modernisering die McDonald’s doorvoert werk. Met name Nederland en Italië presteerden sterk in het zogeheten ‘high-growth’ segment. Specifieke cijfers over Nederland zijn nog niet bekend. Gepaard met een groei van elf procent, boekte de formule in 2017, 811 mln. euro omzet in ons land.

Update 05-02-2019 16:16 uur:

Vandaag maakte de fastfoodketen bekend dat zij de komende jaren ruim vijftig extra restaurants willen openen in Nederland. Dit betekent dat er jaarlijks vijf tot tien vestigingen geopend zullen worden. Op dit moment heeft de franchiseformule 247 vestigingen. Dit aantal zal uiteindelijk oplopen tot 300 vestigingen in totaal. “We kijken naar het hele land, het is niet zo dat we ons op een speciale regio richten. Wel kijken we naar de witte vlekken op de kaart”, aldus de woordvoerder. Tevens maakte de formule bekend zijn bezorgdienst verder uit te breiden. Het is echter nog onbekend waar dit als eerst gaat gebeuren.

×