Miljoenenverlies Maxeda maakt plaats voor winst

Gepubliceerd op , door De Nationale Franchise Gids

Maxeda DIY Group, moederbedrijf van onder meer Praxis, Formido en het Belgische Brico, werkt het miljoenenverlies weg. Maxeda maakt in de maanden tot en met januari 2016 82 miljoen euro winst. Dit terwijl het dhz-concern het jaar ervoor nog een verlies van 65 miljoen boekte. Dit meldde RetailNews onlangs.

Deze verandering is het gevolg van een deal tussen de eigenaren en de schuldeisers Ardian en Goldentree Assat Management. De schuldeisers ruilden de openstaande schulden in tegen aandelen met nominale waarde. Deze aandelen kwamen in de plaats van de cumulatief preferente aandelen van voormalige aandeelhouders. Op deze manier hoeft Maxeda de schuldeisers geen 158 miljoen euro uit te keren. Van dat bedrag is 138 miljoen euro in het afgelopen boekjaar meegenomen wat ervoor zorgde dat het concern winst boekte in plaats van verlies.

Het operationeel resultaat liep het afgelopen boekjaar van 29 naar 12 miljoen euro. Daarnaast verslechterde de brutowinstmarge en de verkoop- en distributiekosten liepen op. De omzet van Maxeda liep daartegen op met 1.8 procent. Dit kwam neer op zo’n 134 miljard euro. Dit heeft het concern mede te danken aan de opening van nieuwe winkels. Er werden in totaal 11 vestiging geopend. De vergelijkbare omzet ging met 0.6 procent omhoog.

Maxeda laat weten dat de focus de komende jaren op groei wordt gelegd. Daarnaast wordt de online aanwezigheid vergroot. Ook is het dhz-concern zich bewust van concurrentie zoals bijvoorbeeld Bauhaus, maar ook buiten de branche. Verdere plannen zijn het uitrollen van het stadsconcept van Praxis en het Praxis Tuincentrum een brede vervolg geven.

Delen:

Gerelateerde artikelen

Laatste franchisenieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

skyscraper-banner-website