Minister Kamp, de Code en Gerald

Gepubliceerd op , door De Nationale Franchise Gids

Foto Tiago Jurgens - www.denationalefranchisegids.nl
Woensdag jl. was het zover: Kamp kondigt een wettelijke vastlegging van de Nederlandse Franchise Code aan. Kamp verwijst hierbij naar een recent onderzoek van Rabobank waaruit blijkt dat 40% van de franchisenemers een conflict zou hebben met de franchisegever.

Nu wil het toeval dat ik dicht bij de bron heb mogen zitten van dat ‘onderzoek’ van de Rabobank. U leest het goed ‘onderzoek’ tussen aanhalingstekens. Tegen mijn natuur in moet ik nu wel uit de school klappen en zie ik mij gedwongen expliciet te spreken over partijen die in mijn ogen een absolute wanprestatie plegen en daarmee grote schade toebrengen aan de franchisesector.

In januari van dit jaar zijn er meerdere vergaderingen geweest met Rabobank, de NFV en ondergetekende inzake het vaststellen van franchisestatistieken. Daarbij was ook een student (alias: Gerald) aanwezig. Gerald liep stage bij Rabobank en was voornemens een kwalitatief onderzoek uit te voeren onder de franchisenemers van Nederland. “Dat is geen sinecure, er zijn 30.000 franchisenemers verdeeld over 130 branches, persoonlijk interviewen en daar een representatief onderzoek van maken lijkt mij een behoorlijke uitdaging”, zo vertelde ik Gerald. Ik heb hem de helpende hand toegestoken en bij mij op kantoor uitgenodigd. Twee maanden later kwam Gerald bij mij op kantoor. Hij zat met zijn handen in het haar, hij moest nog beginnen aan het onderzoek. Om snelheid te houden beperkt het onderzoek zich tot franchisenemers van klanten van Rabobank.

Vervolgens ontving ik twee weken geleden een persbericht van Rabobank over het onderzoek waarin de voornaamste conclusie was dat 40% van de franchisenemers ontevreden is over hun samenwerking met de franchisegever. Daarop Rabobank gebeld en gemaild waarbij ik als reactie kreeg: ‘Er is geen rapport dat ik kan delen, om privacy redenen moet dit intern blijven.’ Daarop besloten wij dit bericht niet te publiceren, het mist feitelijke grondslag.

Jammer is dat andere media kennelijk niet kritisch zijn en nalaten navraag te doen en het persbericht gewoon publiceren. Niet alleen de media zelfs Minister Kamp neemt klakkeloos het onderzoek over. Volgens Kamp is wetgeving nodig omdat volgens onderzoek van Rabobank 40% van de franchisenemers conflicten heeft met zijn franchisegever. Kamp doet er zelfs dus nog een schepje bovenop: ‘ontevredenheid’ is ‘conflict’ geworden.

Eens te meer zie je maar weer dat de Minister zich laat leiden door de media en handige lobbyisten (in deze het Vakcentrum). Er wordt op lichtzinnige wijze omgesprongen met een sector waarin ruim € 30 miljard euro wordt omgezet en waarin maar liefst 290.000 mensen werkzaam zijn. Dat hij daarin gevoed wordt door een bank en niet oplettende mediabedrijven maakt het helemaal erg.

Tiago Jurgens
De Nationale Franchise Gids

Delen:

Laatste franchisenieuws

 • Albert Koelewijn

  Volgens een peiling in maart 2016 door I&O Research is 60% van de Nederlanders ONTEVREDEN over kabinet Rutte 2. In Franchiseland is 60% van de franchisenemers TEVREDEN over de samenwerking met hun franchisegever. In dat perspectief is het in franchiseland goed toeven.

  Nu maar hopen op een gedragscode, verankerd in wetgeving, waardoor de regering beter gaat functioneren.

  (I&O Research is een maatschappelijk betrokken bureau voor beleids- en marktonderzoek)

  Reply

 • Bvt

  Nog nooit zoveel onzin gelezen!

  Reply

 • Jan van der Bill

  Ik had al het idee dat deze website een goed nieuwsshow voor franchisegevers was, maar dit bewijst het. Hou op met kronkelen. Romana Engeman cs zijn gewoon slechte lobbyisten, geen eerlijk verhaal. Henk Kamp prikt er zo doorheen, hier was duidelijk sprake van onderschatting van de minister. Er is gegokt en duidelijk verloren. Franchisenemers daarentegen hebben een eerlijk verhaal verteld, ook een franchisenemer die de kluit bedonderd komt er niet mee weg onder de NFC. Henk Kamp en Mei Li Vos, wij zijn blij met dit resultaat. Stop met huilie huilie zorg dat orde op zaken gesteld wordt of bouw om naar een filiaalbedrijf,

  Reply

  • Tiago Jurgens

   Beste Jan,

   In mijn column zeg ik niet of ik voor of tegen de Code ben. In de column spui ik mijn ergernis over het feit dat ongefundeerde uitspraken of onderzoek opgepikt worden door partijen die die weer benutten voor hun eigen voordeel. Zo wordt een carrousel in werking gezet die moeilijk is terug te draaien. Dat is hier ook overduidelijk het geval:

   Een maand geleden liet Minister Kamp nog weten te willen wachten met wettelijke verankering (zie ook: https://denationalefranchisegids.nl/franchisenieuws/minister-kamp-wacht-nog-met-wettelijke-verankering-van-de-franchisecode/). Vervolgens komt het door mij genoemde ‘onderzoek’ uit en plots besluit Kamp alsnog tot wettelijke verankering waarbij hij verwijst naar het onderzoek en dat zelfs en passant nog even aandikt.

   Het is toch te bizar voor woorden dat er nu regelgeving wordt afgekondigd zonder dat hier een wetenschappelijk verantwoord onderzoek aan ten grondslag ligt. Alle betrokken partijen (politiek, Vakcentrum en de NFV) hebben zich louter laten leiden door emoties en ongefundeerde uitspraken.

   Met vriendelijke groeten,

   Tiago Jurgens

   Reply

 • Albert Koelewijn

  Nu even een serieuze reactie van mijn kant: Een – positieve – reactie van mijn kant op de komende wetgeving heb ik gegeven aan de redactie van Franchiseplus, die het plaatste in haar nieuwsbrief:

  “Verstandige keuze van minister Kamp”
  Albert Koelewijn, directeur van Koelewijn & Partners, laat een ander geluid horen: “Ik vind het een verstandige keuze van minister Kamp. De discussie rond de NFC is inmiddels vastgelopen in standpunten, waarbij het uiteindelijk niet gaat om de inhoud van de NFC maar om de rol en de positie van de betrokkene. In hoofdzaken is de NFC een werkbaar document, die voor kleine en startende franchisegevers echter veel onnodige ballast heeft, omdat die partijen moeten uitleggen, waarom iets wat voor hen niet speelt, niet van toepassing is. De NFC kan veel korter geformuleerd worden en hij moet makkelijker toepasbaar zijn voor dienstverlenende formules.”

  Reply

 • Frank van Rijk

  Los van de discussie over de NFC is het jammer dat het rapport niet wordt vrij gegeven. Dan weet op welke punten er ontevredenheid is en of dat breder is dan tegenvallende omzetten.
  Misschien iets voor de NFV om daar op in te gaan?

  Reply

 • Jan van der Bill

  Tiago , je maakt het met het uur ergers. Uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat U in 2015 op de franchisebeurs een presentatie hebt gegeven met de naam: Alles wat U moet weten over franchise. In de zaal zat iemand uit de werkgroep van EZ die kritische vragen stelde. Voordelen van een franchiseformule werden al snel weerlegt en bleken nadelen. Er kwam een vraag waarom de NFC niet besproken werd. Uiteindelijk zou U gezegd hebben. Ik stop met de presentatie U weet het beter dan ik neemt U het maar over. DAT bewijst toch dat U wel partijdig bent en de negatieve kanten van franchise onderbelicht?

  Op de franchisebeurs 2016 hingen er 3 mensen aan de microfoon bij een franchiseneemster om haar het spreken onmogelijk te maken. Kritische geluiden met een zaak vol potenciele nieuwe franchisenemers kunt u niet gebruiken.

  NFV, dienstverleners accountantskantoren en zelfs banken en advocaten kantoren verlenen diensten terwijl ze weten of zouden kunnen weten dat franchisenemers op het verkeerde been worden gezet. Op dat moment heb je in mijn ogen de plicht je te onttrekken aan de zaak cq een lid te royeren uit je vereniging. Maar het is allemaal een matter of money.

  De wet acquistitie fraude moet nu gaan helpen om deze praktijken in de dammen. Misleiding is strafbaar. Speciale VPO’s voor de bank fabriceren om de financiering rond te krijgen zijn geen incidentjes.

  Kortom: Het is tijd om schoonschip maken binnen iedere franchise organisatie, wie zijn zaken voor elkaar een goed verdien model aanbiedt heeft niets te vrezen. Een goede formule met een goed verdienmodel + de juiste franchisenemer maakt de volgende formule kloppend: 1 + 1 = 3

  Reply

  • Tiago Jurgens

   Beste Jan,

   Ik heb geen presentatie gegeven, dus dat volg ik niet. Nogmaals ik spreek mij hier niet uit tegen de code.

   Ik raad je aan om de column nogmaals te lezen: ik spui alleen mijn ergernis over het feit dat ongefundeerde uitspraken of onderzoek opgepikt worden door partijen die die weer benutten voor hun eigen voordeel. Het is toch te bizar voor woorden dat er nu regelgeving wordt afgekondigd zonder dat hier een wetenschappelijk verantwoord onderzoek aan ten grondslag ligt.

   Reply

 • Frederika W

  Beste heer Jurgens,

  Het is een schande dat op franshise nog in Nederland geen wetlgeving was. En dat dit altijd tegen gewerkt wordt.

  Oneerlijke handels praktijken middels fraude is bij de wet al verboden. Overheid dient daar ook in te handelen.

  Dus het is hoog tijd. Ook dat overheid gaat kijken naar het verdien model van de franshise gevers.

  Want als ze schulden creëren voor de vof franshise nemer. De bv keten bij de belastingdienst btw terug ontvangt. De debiteuren post omzetten naar leningen. Dus ook rente er over ontvangen.

  En omdat in hun boeken, het wegzetten wordt als langlopende leningen of kortlopende leningen. En bedrijfvermogen op o staat. Ze een tweede bv administratie kantoor gekoppelen aan de keten.. Zo goed met geld, tussen de holdings en werkmaatschappijen kunnen schuiven. En geen btw over hun bedrijfsvermogen en winst hoeven te betalen.
  Laat middels de overheid en het AFM maar onderzoek verrichten hoeveel franchise nemers onder bijzonderbeheer staan bij de banken.. En beroep is gedaan op de staatsgarantie.

  Ik vind de ontevredenheid van 40% ,alleen al bij de RABO best veel. Want het achterliggende verhaal voor de kleine mkber, met hoofdelijk aansprakelijkheid is vaak waanzinwekkend.

  De ketens die het wel goed doen, bij deze keuze tot verankering in wetgeving. Hebben dan toch niks te vrezen.

  Heer Burgers van het NFV laat na bezoek van het Fiod een waarschuwings brief aan zijn leden uit gaan.

  ING, ABN en Rabo bemiddelen met de franshise gevers ( vaak ook arrangementen) En zijn adviseur voor de franshise gevers. Maar indien franshise nemers de stukken willen onvangen, krijgen ze die niet. Hoeveel verdienen banken en de franshise gevers samen zo aan provisies? En hoe vaak wordt er beroep gedaan op de terugkoopgarantie en garantstelling van de franchise gever?

  Ik ken een situatie waarin de bank twee keer in 5 jaar een verliesgevend bedrijf financiert. Het geld van de financiering direct naar de franshisegever gaat. Mkb bank directeur op de hoogte is. Maar de accountant en franshise gever niet aansprakelijk stelt op zijn zorg plicht   Bank en franshise gevers kennen toch hun zorgplicht !?

  En het mag toch wel duidelijk zijn, uit alle berichtgeving vanuit de media. Dat er genoeg loos is in franshise land. Omringende Europese landen kennen wel regel en wetgeving in deze specifieke samenwerkingverband. Die heel gevoelig is voor fraude, fiscale fraude en uitbuiting.

  Het gaat toch om het belang om een gezonde economie te creëren.

  Ik kan mij aansluiten bij een eerdere opmerking. Dat dit besluit van de minister heel verstandig is.

  Dan mag het wel een steen in de vijver van de franshisegevers zijn.

  Ik ben van mening dat dit de overheid, OM en het civiele recht. Meer handvaten geeft.

  En franshise nemers een beter bestaansrecht.

  En het laatste stukje van je artikel. ” meer te …………… maakt het helemaal er”

  Hoe objectief ben jij… als je precies de woorden van Romana Engeman overneemt. Uit een eerder stuk/artikel geplaatst in franshe+ blad overgenomen, toch?

  Reply

  • John Burgers

   Heb jij de column wel goed gelezen? Volgens mij stelt de heer Jurgens een heel ander probleem aan de kaak, namelijk: “Media copy / paste alles wat los en vast zit zonder zelf degelijk onderzoek te doen naar het onderzoek en wat een mooi (negatief) sensatie oplevert.”

   Ik geloof ook niet dat de heer Jurgens tegen de code is, of tot de wettelijke verankering. Maar goed, terugkerend probleem is wel dat men niet meer leest of een dermate treurig niveau hebben dat begrijpend lezen lastig wordt.

   Ik stel dus voor: lees de column nog maar eens goed door (ook andere reaguurders die totaal misplaatste commentaar leveren.

   Reply

 • Kees Kan

  Beste Tiago, jouw stelling dat het Rabo onderzoek feitelijke grondslag mist, is een opmerkelijke. Ik heb de rabo gebeld en mij is medegedeeld dat er echt een onderzoek is gedaan onder de klanten – franchisenemers van Rabo, dat dit onderzoek intern is begeleid en gecontroleerd en dat overeenkomstig de resultaten is gepubliceerd. Jouw stelling dat het Rabo onderzoek feitelijke grondslag mist, mist feitelijke grondslag. Net als jouw stelling dat Kamp vanwege de publicatie ovet de uitkomsten van het Rabo onderzoek zou hebben besloten tot franchisewetgeving. Dat besluit is het resultaat van een proces van ruim 2 jaar rond de totstandkoming van de nfc en het gebrek aan bereidheid van franchisegeverszijde om de nfc te omarmen of tenminste een kans te geven. Met vriendelijke groet, Kees Kan

  Reply

  • Tiago Jurgens

   Beste Kees,

   Zonder je te willen beledigen raad ik je toch aan de column nogmaals te lezen. Ik stel niet dat het onderzoek feitelijke grondslag mist, dat zou raar zijn, ik ken het onderzoek immers niet. Ik stel dat het persbericht van Rabobank feitelijke grondslag mist, dat is heel wat anders.
   Ook stel ik niet dat Kamp door het Rabo onderzoek besloten heeft tot wetgeving, dat staat nergens in mijn column. Kamp verwijst slechts naar het onderzoek.

   Met vriendelijke groeten,

   Tiago Jurgens

   Reply

 • Frederika W

  Beste meneer Jurgens (anoniem)

  Die stagaire die jij gesproken had. Die jij jad gebeld en uitgenodigd. Was die door de directie gestuurd?

  Neem aan dat directie toch wel een zorgvuldigrrapport zal uitbrengen. En dat dit gecontroleerd wordt door het AMF en Nedelandse bank.

  Dus maak je geen zorgen. Of de kwaliteiten van de minister. Het is inmiddels ook opgenomen in het strafrecht.

  40% procent. Bijna de helft. Heeft een minimaal bestaans niveau. En of staan inder bijzonder beheer.
  Rabo als kleine bank. Dus hoe en wat dan bij de ING
  Wie hebben hier hun zorgplicht.

  En ow ja… dus middels de NFV kunnen banken informatie opvragen over de ketens. Dus zo wordt er getoetst. Middels de NFV.

  Toetst de NFV zijn leden, de contacten en overeenkomsten ?!

  Tenslotte, zijn volgens de site de franshise gevrs bevoegd om een bemiddelende functie aan te nemen met de bank.

  Weleens waar hebben ze niet de bevoegdheid gekregen van het AFM.

  Maar dat gebeurt wel. Dus in hoeverre maakt hede NFV zich hier schulig. Want Toetsen zij hun leden? Mevrouw Engeman kon daar aan het CIE ez geen antwoord op geven.

  Hoeveel meer ondernemers. Kleine MKB. Onder franshise contact. Staan onder bijzonderbeheer en hebben een minimaal bestaansvermogen en schulden. 😉

  Bijna de helft, bij de Rabo alleen.

  Dan is er toch iets goed mis, lijkt mij zo.

  En de Ministers geven daar dus erkenning aan.

  Anders is het niet.

  En het is wel merkwaardig… dat je zo uit je emotie reageert. En de andere klanken negeert.

  Begrijp het snelle besluit. Ook door de CIE.VJ heel goed… ik weet niet meneer Jurgens. Of je het franshise op strafrechtelijk gebied hebt mee gekregen…

  Wie heeft zijn zorgplicht… De bank en de franshise gever. Dus wie heeft dan hoofdelijke aansprakelijkheid. Als stukken niet kloppen. En schulden aan de Nederlandse Bank onstaan. Als er beroep wordt gedaan op staatsgarantie..

  En meneer Kan weet als Franshise hulp heel goed hoeveel franshise nemers problemen hebben. Tevens beaamt hij dat ook in wat ik van hem gelezen hebt. Zelfs in een tijdschrift.

  En had u niet een uitspraak gepubliceerd. Dat franshise gevers verplicht te houden zijn aan hun bankgarantie?

  Zij stellen toch de prognose op, verkopen een verdienmodel. En regelen de lening bij de bank….

  Jurgens, waar sta jij achter?

  Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.