Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Mogelijk rechtszaak tegen Intergamma vanwege overname

Het Franse concern Bourrelier Group overweegt een rechtszaak aan te spannen tegen Intergamma. De reden hiervoor is het plan van Intergamma om zijn grootste franchisenemer CRH uit te kopen, waardoor belangenverstrengeling kan optreden.

Belangenverstrengeling

Bourrelier Group is zelf de op één na grootste franchiser van Intergamma en is tegen de plannen van een gemengd model in plaats van een pure franchiseorganisatie. “Dat is een heel ander soort bedrijf dan waarmee wij destijds in zee zijn gegaan”, aldus de woordvoerder van Bourrelier. De vreest bestaat dat er tussen het moederconcern en zijn franchisenemers botsingen zullen ontstaan.

De voorwaarden

Bourrelier is zelf uitbater van 75 winkels van Karwei en Gamma. Eerder dit jaar maakte Intergamma bekend de 156 winkels van het Ierse CRH over te nemen. Met de voorwaarden waaronder dit gebeurt is Bourrelier het echter niet eens. Zo is aan de overige franchisenemers gevraagd bij te dragen in de vorm van kortingen van meer dan 45 procent op inkoopbonussen. In februari werd de zogeheten Guiness-transactie al goedgekeurd, maar dat duidt op de dominante stemkracht van CRH, aldus de Fransen.

Steun zeven andere franchisenemers

Om antwoord te krijgen op openstaande vragen van Bourrelier heeft het concern een buitengewone aandeelhoudersvergadering in het leven geroepen. Bourrelier claimt de steun te hebben van zeven andere franchisenemers voor een gang naar de rechter als antwoorden uitblijven.

Onderzoek van MIX leert echter dat Bourrelier er wellicht toch alleen voor staat. Toen Bourrelier vorig jaar naar de Ondernemingskamer stapte konden zij nog op steun van de zeven franchisenemers rekenen, maar om een scheuring te voorkomen binnen Intergamma stemden zij in februari tegen of blanco. Het aanvragen van de aanstaande aandeelhoudersvergadering lijkt dan ook een solo-actie van Bourrelier, zo verzekerde een insider uit ‘het nee-kamp’ aan MIX.

×