Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Multifranchisen bij backWERK

Bert Muller is franchisenemer van maar liefst zes vestigingen van backWERK. “Op mijn 55e kon ik terugkijken op een goedgevulde carrière, verschillende directiefuncties bij familiebedrijven en gewerkt bij McDonald’s, Bouwmaat en Rotsvast. “Maar nog wel tien jaar te gaan en ik verlangde terug naar het werk in de operatie, dus echt op de winkelvloer. In 2019 ben ik begonnen aan de Vismarkt in Groningen. Dat was een groot succes, ik wilde meer en ook bij backWERK  stonden alle seinen op groen om nog een vestiging te openen.” Sindsdien volgden, ondanks corona, vestigingen in Groningen (de tweede) Zwolle, Emmen en twee vestigingen in Arnhem.

Naast de extra omzet ervaart Muller andere belangrijke voordelen aan het exploiteren van meerdere vestigingen. “Belangrijk voordeel is flexibiliteit van inzet van medewerkers. Medewerkers vinden het vaak ook leuk om af en toe in een andere vestiging te werken. Afgezien van de bekende schaalvoordelen kun je ook denken aan voorraadbeheer en marketing. We zitten met twee winkels in Groningen en Arnhem en wij zijn daardoor in die steden extra bekend geworden.

Belangrijkste geheim van  succesvol multifranchisen is volgens het Muller het durven vertrouwen op de formule. “Ik heb voor franchise gekozen omdat ik gebruik wilde maken van een succesvolle formule waarbij ik erop kan vertrouwen dat de franchisegever zijn werk goed doet en ik mij kan concentreren op de winkelvloer. Als je gaat multifranchisen ben je veel minder op de winkelvloer en moet je nog meer durven los te laten dan je als franchisenemer al doet. Muller houdt zich nu voornamelijk bezig met personeelszaken en lokale marketing. “Inmiddels heb ik honderd medewerkers, niet allemaal full time. Iedere winkel heeft weliswaar een vestigingsmanager maar ik vind het belangrijk dat ik zelf iedereen aanneem en ook goed leer kennen. Het zijn de mensen die het hem doen. Wat betreft lokale marketing heb ik eigenlijk alle vrijheid om dit naar eigen inzicht in te vullen. Wel stem ik het altijd even af met het hoofdkantoor om te zorgen dat we wel op één lijn zitten.”

Het starten van een nieuwe vestiging is meestal wel een lang traject. “Dat kan zomaar anderhalf jaar duren. In Groningen kwamen we een oude waterput tegen, je zit met regelgeving, et cetera. Het hoofdkantoor heeft mij enorm goed hierbij geholpen. Zij kijken voortdurend naar locaties en hebben erg veel essentiële ervaring, denk aan de onderhandelingen met de eigenaar en de gemeente.”

Muller wil nog één tip kwijt: “Stop je energie in dingen die je leuk vindt. Franchisen is samenwerkend ondernemen, kies alleen voor franchise als je houdt van samenwerken en kies een concept waar je echt achter staat. Volg je passie dan word je gelukkig en lever je goed werk.

Ontvang gratis meer informatie over backWERK

"*" geeft vereiste velden aan

Aanhef

Meer informatie over franchisen bij

backWERK

×