Nederland in beroep in Starbuckszaak

Gepubliceerd op , door De Nationale Franchise Gids

De Europese Commissie stelde eind 2014 na onderzoek dat Nederland via belastingafspraken met Starbucks ongeoorloofde staatssteun zou hebben verleend. Nederland gaat in beroep. Dat maakte Staatssecretaris van Financiën, Eric Wiebes, vrijdag jl. bekend. Het kabinet vindt dat Brussel niet overtuigend aantoont dat de Belastingdienst zou zijn afgeweken van de wettelijke regels en dat sprake is van staatssteun. Wiebens geeft aan dat de afspraken met de koffieketen in lijn zijn met de richtlijnen van de OESO, de Organisatie voor Europese Samenwerking en Ontwikkeling.

De uitspraak van de Europese Commissie sluit volgend Wiebens niet aan bij de richtlijnen van de OESO. “Hierdoor ontstaat onduidelijkheid en onzekerheid over welke regels op welke manier moeten worden toegepast”, aldus Wiebens tegen Z24. Omdat het kabinet duidelijkheid en jurisprudentie wil, wordt beroep aangetekend. Wiebes onderschrijft wel volledig de internationale strijd tegen belastingontwijking door multinationals.

In de deal met Starbucks worden belastingen geïnd over de winst die het bedrijf maakt met het branden van koffiebonen in Nederland. Omdat de intellectuele eigendomsrechten van Starbucks niet in Nederland zitten, worden de royalty’s voor het gebruik ervan niet in Nederland belast.

Delen:

Gerelateerde artikelen

Laatste franchisenieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

skyscraper-banner-website