Nederlandse Franchise Code vandaag gepresenteerd aan Minister Kamp

Gepubliceerd op , door De Nationale Franchise Gids

“De franchisesector moet gaan denken vanuit haar kracht, niet vanuit haar macht”. Zo sluit franchisegever Jos Boot (The Read Shop) zijn betoog af tijdens de presentatie van De Nederlandse Franchise Code op het ministerie van Economische Zaken in Den Haag.

Er werden vandaag vooral veel dankwoorden uitgesproken tijdens deze presentatie. In de opening prees minister Henk Kamp de inzet van de schrijfcommissie en verscheidene denktanks. Niet onterecht, want franchisegever Jos Boot gaf tijdens deze opening aan dat er ruim 2200 uur is gaan zitten in de ontwikkeling van deze code.

Ook na de presentatie van de consultatie-versie is er nog hard gewerkt aan optimalisatie. Zo zijn de verscheidene denktanks van franchisenemers en -gevers uitgebreid om een groter draagvlak te creëren.

Patricia Hoogstraaten (directeur van branchevereniging Vakcentrum en directeur van Vakcentrum/Foodconsult Bedrijfsadvies) geeft aan dat er ‘langdurig en zwaar onderhandeld is binnen de schrijfcommissie, maar altijd op een gelijkwaardige en respectvolle manier’. Daarnaast beaamt mevrouw Hoogstraaten dat er ‘geluisterd is naar alle input die er is gekomen vanuit de sector. Zowel van de franchisegevers als van de franchisenemers.’

“De Nederlandse Franchise Code richt zich op buitengerechtelijke geschillenbeslechting. De schrijfcommissie is ervan overtuigd dat deze code een evenwichtig systeem biedt om verder te ontwikkelen tot een Nederlandse Franchise platform waarin franchisegevers en –nemers tot elkaar kunnen komen.” Daarnaast gaf mevrouw Hoogstraaten aan dat de wens is om deze code op zeer korte termijn te implementeren.

Minister Kamp gaat na de ontvangst van de Code een stap verder. Kamp geeft aan dat deze Code een mooi handvat is voor de rechtspraak en dat hij momenteel werkt aan een wettelijke verankering hiervan met zijn collega’s. Dit terwijl voorheen juist gesproken werd over het uitblijven van deze verankering wanneer een evenwichtige Code gepresenteerd zou worden. Daarnaast pleit ook minister Kamp voor de oprichting van een Nederlands Franchise Platform waarin franchisegevers en franchisenemers nader tot elkaar moeten komen om geschillen zoveel mogelijk te voorkomen. “Franchise is in onze moderne economie een mooie formule, wat volgens mij ook de toekomst heeft in Nederland”. Zo sluit minister Kamp af.

De Nederlandse Franchise Code kunt u hier lezen.

Delen:

Gerelateerde artikelen

Laatste franchisenieuws

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.