Nederlandse inflatie weer onder 1 procent

Gepubliceerd op , door De Nationale Franchise Gids

CBS

De Nederlandse inflatie is in mei weer onder de één procent gedoken. Vooral vanwege goedkopere prijzen van vakanties en lage prijzen van onder meer groente en fruit. Volgens de Europese rekenmethode zit Nederland zelfs dicht bij nul.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft de cijfers van de maand mei dinsdag bekend gemaakt. De inflatie kwam in mei uit op 0,8 procent. Na een stijging in april, toen de gemiddelde prijsstijging op 1,2 procent lag, is de inflatie terug op het niveau van maart.

Prijzen voeding lager, benzine duurder
Voedingsmiddelen zijn in de maand mei goedkoper geworden. Vooral verse groenten en fruit waren gemiddeld goedkoper. Vorig jaar waren de prijzen van deze producten juist relatief hoog door de strenge winter. De zachte winter van 2013/2014 heeft een prijsdrukkend effect gehad op prijzen verse groenten en fruit.

Benzine werd wel duurder in de maand mei, al was de stijging van 0,3 procent niet zo sterk als in april, toen de benzineprijzen met 2,3 procent toenamen. Benzineprijzen zijn sinds september 2013 niet zo hoog geweest, signaleert het CBS. De gemiddelde pompprijs voor een liter Euro95 lag in mei op 1,731 euro. In september 2013 lag de pompprijs gemiddeld op 1,758. Daarna daalde de benzineprijs tot december van dat jaar, om daarna geleidelijk weer op te lopen.

Inflatie Nederland: lager dan gemiddelde eurozone
Volgens de Europese meet methode is de Nederlandse inflatie overigens nog een stuk lager dan volgens de rekenmethode van het CBS. In mei kwam de Nederlandse inflatie volgens de Europese maatstaf uit op 0,1 procent. Gemiddeld ligt de inflatie in de eurozone in mei op 0,5 procent.

Delen:

Gerelateerde artikelen

Laatste franchisenieuws

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Papa John's Franchise

Ludwig & van Dam Franchise

Flynth_franchise