Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Nederlandse tak Vapiano failliet

Nadat bekend werd dat het Duitse moederbedrijf van Vapiano failliet verklaard werd, zijn nu ook de Nederlandse vestigingen failliet verklaard. De rechtbank Gelderland sprak dit vonnis uit over VAP Nederland B.V., wat tien restaurants in Nederland had.

Eerder werd al uitstel van betaling verleend aan de restaurantketen, maar nu valt alsnog het doek, hiermee sluiten tien vestigingen in Nederland. Het Duitse moederbedrijf van Vapiano ging begin april al failliet nadat de keten sinds 20 maart in grote financiële problemen kwam. De omzet daalde al een poosje en door de coronacrisis daalde het nog drastischer, salarissen en de huur konden uiteindelijk niet meer betaald worden. Nadat eerst de 55 Duitse vestigingen sloten, volgde daarop al snel de rest van de vestigingen in andere landen. In totaal had Vapiano 230 vestigingen verspreid over 33 landen.

Doorstart Duitse tak

In Duitsland proberen ze nog een doorstart te maken met het bedrijf, zoals blijkt uit vorig nieuwsartikel. Ze zijn begonnen met een Take Away service op 21 locaties, ook is het vanuit negen locaties mogelijk op jouw bestelling thuisbezorgd te krijgen. De reden waarom franchisenemers weer gestart zijn is niet alleen financieel, maar ook op het merk Vapiano in Duitsland weer nieuw leven in te blazen.

Het verschil tussen Duitse en Nederlands vestigingen was aanzienlijk: waar de Duitse vestigingen voor een groot deel franchiserechten had, was er in Nederland één masterfranchiser (VAP Nederland B.V.) voor alle vestigingen die weinig ruimte gaf voor consumentenwensen.

Corona

Een grote reden voor het Nederlandse faillissement van Vapiano waren de coronamaatregelen, omdat Vapiano geen afhaal- of bezorgservice had werd het hierdoor voor de keten onmogelijk om nog zo verder te gaan. Er wordt nog wel gekeken of een doorstart mogelijk is, maar dit zou pas kunnen wanneer de horeca door het kabinet weer wordt vrijgegeven.

×