Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Nieuw conditiestelsel voor ondernemers bij SPAR

30 juni 2022

spar

Een ruime meerderheid van de aanwezigen van de extra Algemene Leden Vergadering van de SPAR Detaillisten Coöperatie, hebben voor het nieuwe conditiestelsel gekozen. Maar liefst 90 procent van de ondernemers stemden voor. Centraal in het nieuwe conditiestelsel staat een eerlijke verdeling en meer transparantie tussen holding en ondernemers. Het heeft in totaal anderhalf jaar gekost om het nieuwe stelsel te ontwikkelen. Het nieuwe conditiestelsel moet passen bij de fase waarin de formule zich nu bevindt.

Vier centrale punten

De veranderingen zijn in lijn met de nieuwe strategie van SPAR en moeten bijdragen aan groei op gebied van foodservice, innovatie en de optimalisatie van de huidige winkeloperatie realiseren. Centraal in het nieuwe conditiestelsel staan de volgende vier punten: de winkelautomatiseringfee, de logistieke fee, de governance en de franchisefee. De belangrijkste wijziging is dat de marge voortaan rechtstreeks en zonder opslagen op de inkoopprijs wordt doorgegeven aan de ondernemer. Ook worden de logistieke kosten verrekend waarin exact betaald wordt voor de logistieke kosten die worden gemaakt op basis van een percentage per magazijn en basis stopprijs. Daarnaast wordt de franchisefee enkel berekend over de netto omzet en worden er additionele zaken zoals opleidingen van de SPAR academie toegevoegd.

Samen groeien

SPAR beschrijft dat het nieuwe stelsel voor meer transparantie en sturing vanuit de ondernemers zorgt. Daarnaast sluit het beter aan op de strategische visie van de formule. “Om samen te groeien” is het uitgangspunt. “In een intensieve samenwerking met SPAR Holding hebben wij een mooie stap gezet naar een eenvoudiger en transparant stelsel dat eerlijk is voor het collectief,” legt Peter Bolleman, bestuurslid van de SPAR Detaillisten Coöperatie uit. Ook Pim Dirckx, directeur operations van SPAR Holding, is tevreden met het nieuwe conditiestelsel. “Wij zijn blij met het vertrouwen dat de ondernemers ons hebben gegeven. Hiermee kunnen we onze gezamenlijke ambitie, de grootste in gemakswinkels worden, voortzetten.”

×