Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Nieuwe episode in conflict HEMA met franchisenemers

10 augustus 2018
HEMA heeft de winkelcontracten met alle bestuurders van de franchiseorganisatie opgezegd. Dit hebben zij middels een brief aan de bestuurders laten weten. Dit is de volgende episode in het langlopende conflict tussen HEMA en de eigen franchisenemers.

Waarom De HEMA-directie deze stap gezet heeft willen zij niet zeggen. ‘Wij doen geen uitspraken over zaken die betrekking hebben op de contracten die wij met individuele franchisenemers hebben’, zegt een woordvoerder tegen het Financieel Dagblad.

Of HEMA de contracten eenzijdig op kan zeggen is niet bekend. De betrokken bestuurders zijn aangesloten bij franchiseorganisatie Vereniging Aangesloten Bedrijven (VAB). Zij hebben in totaal 24 filialen onder hun hoede.

Slepend conflict

De oorsprong van het conflict ligt in de dalende omzetten, de kostenverdeling van de webshop en de kosten die franchisenemers moeten betalen. In 2015 werd een contract opgesteld om deze problemen de wereld uit te helpen, maar al snel bleken er flinke interpretatieverschillen te zijn van de gemaakte afspraken. Hierop volgden verschillende rechtszaken. In juli verstuurde HEMA een brief naar alle franchisenemers, waarin werd gemeld dat de huidige vorm van franchise wordt ervaren als ‘in toenemende mate contraproductief en bezwarend’. Volgens HEMA zorgt het conflict over de gemaakte afspraken er mede voor dat de overname van HEMA tot drie keer toe is afgeketst.

Verhoudingen onder spanning

Met het opzeggen van de contracten van de VAB-bestuursleden zet de Hema-top de verhoudingen nog verder onder spanning. Door alle franchisenemers persoonlijk te benaderen probeert HEMA het verzet van de bijna honderd franchisenemers te breken, zo melden betrokkenen. Op die manier wordt geprobeerd de VAB buitenspel te zetten.

×