Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Nieuwe mijlpaal Lekkerland

07 september 2021
Lekkerland, leverancier aan franchiseformules als Taco Mundo, Bakker Bart, HEMA, Wayback Burgers, Shell, BP, Jamin en Texaco, heeft een nieuwe mijlpaal behaald met het behalen van ISO14001 certificering. “Dankzij onze initiatieven maken we al flinke stappen richting een klimaat neutrale toekomst. Duurzaamheid raakt namelijk iedereen, zowel in ons eigen bedrijf als in de totale keten”, aldus directeur Freek van Beek. “Met maar liefst drie Lean&Green-sterren zijn wij een van de koplopers in duurzame logistiek.”
Duurzaamheidskoers

De ISO14001-certificering houdt in dat een bedrijf de milieurisico’s van bedrijfsvoering beheerst en kan verminderen om aan de eisen van een milieumanagementsysteem te voldoen. Van Beek:

“Duurzaamheid wordt steeds belangrijker in de tijd dat we nu leven. Hierbij is het dus heel belangrijk om duurzaamheid mee te nemen in het bedrijfsvoering. Duurzame logistiek is een belangrijk onderdeel van onze bedrijfsvoering. Toch draait onze duurzaamheidskoers om meer dan alleen de weg naar zero-emissie.” Voor Lekkerland Nederland is het belangrijk dat gemak en duurzaamheid met elkaar te combineren zijn. De reden hiervan is dat andere mensen de combinatie van deze twee elementen bijna onmogelijk zien en hierbij wil Lekkerland Nederland het verschil maken.

Het verbeteren van het werkproces binnen Lekkerland Nederland op duurzaam niveau zorgt voor een efficiënter en innovatiever managementproces, waarbij de klanten centraal staan bij Lekkerland. Hierbij is het belangrijk dat er aandacht wordt gegeven aan de meningen van de klanten. Het idee hierbij is om te kijken of de concepten en innovatieve oplossingen samengaan met de meningen van klanten. Lekkerland Nederland maakt gebruik van een unieke Intelligent Cooling System (ICS), waarbij de gekoelde lucht goed verdeeld wordt in de vrachtwagen om de goederen ideaal op temperatuur te houden. Daarnaast hanteert Lekkerland retourlogistiek, waarbij de verpakkingsmaterialen en de eventuele reststromen kunnen worden geretourneerd en gerecycled. Verder heeft Lekkerland een pakket voor zijn klanten om voedselverspilling tegen te gaan.

Het voordeel van deze duurzame aanpak is dat het resulteert in minder kosten voor de klanten. Er wordt minder voedsel verspilt, de goederen blijven langere tijd goed door middel van ICS en de resten kunnen worden gerecycled. Dit zorgt dus voor gemak bij de organisatie met een duurzame gevoel en waarbij er minder milieu-impact is met minder kosten.

Samenwerking zorgt voor verschil in duurzaamheid

Het verduurzamen van een bedrijf is niet iets wat alleen kan worden gedaan, daarbij is samenwerking nodig. De samenwerking is nodig binnen het bedrijf bij de medewerkers en daarbij ook van de klanten en leveranciers. Bij de verpakkingsbeleid en leveranciersvoorwaarden heeft Lekkerland Nederland een voorkeur om geen gevaarlijke inkten/coatings te gebruiken.

Hierbij is het essentieel om bewustzijn te creëren bij alle betrokkenen partijen. Hierbij is het doel om elkaar te ondersteunen en verbeteren waar het nodig is. Dit zal er dan voor zorgen dat er nieuwe of verbeterde ideeën komen om het huidige duurzaamheidsbeleid steeds te kunnen verbeteren.

Drie Lean&Green sterren niet genoeg

Dankzij het behalen van de ISO14001-certificering is er zeker een goede stap gezet om de doelstellingen voor dit jaar te kunnen realiseren en het continue verbeteren van het duurzaamheidsbeleid van Lekkerland. Lekkerland heeft op dit moment drie Lean&Green sterren, maar dit is nog niet genoeg voor Lekkerland. Lekkerland wilt daarom een plan van aanpak opstellen voor 2021, om het proces te kunnen verbeteren en de vierde Lean&Green ster te kunnen bemachtigen. Hierbij zal er gebruik worden gemaakt van de verbeterpunten die is besproken met andere bedrijven met Lean&Green sterren om mogelijkheden in kaart te kunnen brengen.

Op dit moment is Lekkerland bezig met het ontwikkelen van een andere alternatief brandstof bij de vrachtwagens. De alternatieve oplossing zou waterstof wellicht kunnen zijn en waterstof gaat zeker helpen voor een emissievrije toekomst. Dit onderzoek is veelbelovend en zal zeker gunstig zijn voor de toekomst.

Duurzaamheid in de toekomst lukt alleen samen

Lekkerland heeft een aantal initiatieven stappen gemaakt voor het verduurzamen van het bedrijf voor een klimaatneutraal toekomst. Daarnaast worden er steeds nieuwe plannen gemaakt om het huidige proces te kunnen verbeteren. Met de ISO14001-certificering zit Lekkerland ruim boven de wettelijke vereisten milieu regels. Om een optimale en continue verbetering te kunnen hanteren is het belangrijk dat klanten en leveranciers meedenken over de bestaande processen. Het maakt niet uit hoe groot of klein het idee is, want elke steentje draagt bij voor een klimaatneutraal toekomst. Duurzaamheid is belangrijk voor iedereen en samen is het mogelijk om voor een beter klimaat te zorgen.

×