Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Olivier Mermuys, CEO van Cavavin: Het ontkrachten van misvattingen in het veld van franchising

05 juli 2023

Franchising is een bloeiend bedrijfsmodel dat aspirant-ondernemers de mogelijkheid biedt om hun eigen bedrijf te bezitten en te exploiteren, terwijl ze profiteren van het succes van gevestigde merken. Er bestaan echter vaak misvattingen rondom franchising, wat leidt tot misverstanden en onjuiste informatie. In dit artikel zullen we enkele veelvoorkomende misvattingen in het veld van franchising ontkrachten, met inzichten van Olivier Mermuys, CEO van Cavavin, een toonaangevende franchisegever in de wijnverkoopsector.

Idee van de Eeuw: Fabel versus werkelijkheid

Fabel: Velen geloven dat franchising baanbrekende, revolutionaire ideeën vereist om succesvol te zijn.

Werkelijkheid: Franchising is niet alleen afhankelijk van innovatieve ideeën. Het draait om de effectieve uitvoering van een bewezen bedrijfsmodel. Bij Cavavin bieden we franchisenemers een goed gevestigd concept en merk, waarbij de focus ligt op de voortreffelijke uitvoering van dat concept, in plaats van uitsluitend te vertrouwen op baanbrekende ideeën.

Expertise: Fabel versus werkelijkheid

Fabel: Sommigen nemen aan dat voorafgaande ervaring in de branche essentieel is voor succes in franchising.

Werkelijkheid: Hoewel ervaring in de branche voordelig kan zijn, is het geen vereiste voor franchisesucces. Bij Cavavin bieden we uitgebreide training en ondersteuning aan onze franchisenemers, ongeacht hun eerdere ervaring. Onze systemen zijn ontworpen om hen uit te rusten met de nodige vaardigheden en kennis om een succesvolle wijnverkooponderneming te runnen.

Risico’s: Fabel versus werkelijkheid

Fabel: Franchising wordt beschouwd als een risicovolle onderneming met een hoge kans voor mislukking.

Werkelijkheid: Franchising biedt juist een minder risicovolle optie in vergelijking met het starten van een onafhankelijk bedrijf. Onderzoek toont aan dat 9 van de 10 franchisenemers na 2 jaar nog steeds actief zijn, terwijl slechts 1 op de 7 onafhankelijke bedrijven na 2 jaar nog actief is. Franchisegevers zoals Cavavin hebben al succesvolle bedrijfsmodellen opgezet, bedrijfsvoering verfijnd en herkenbare merken opgebouwd. We bieden voortdurende ondersteuning, marketingmiddelen en een netwerk van mede-franchisenemers. Franchising vermindert risico’s door een bewezen systeem te bieden met een grotere kans op succes.

Investering: Fabel versus werkelijkheid

Fabel: Er wordt gedacht dat er aanzienlijk kapitaal nodig is om een franchise te starten.

Werkelijkheid: Hoewel sommige franchises mogelijk aanzienlijke investeringen vereisen, zijn er verschillende franchisekansen beschikbaar in verschillende investeringklassen. Bij Cavavin werken we met relatief lage investeringsvoorwaarden en werken we nauw samen met onze franchisenemers om ervoor te zorgen dat hun investering beheersbaar is. De initiële franchisevergoeding biedt toegang tot ondersteunende diensten, training en een gevestigd merk, waardoor franchising een kosteneffectieve optie is in vergelijking met het starten van een bedrijf vanaf nul.

Diploma’s en certificaten: Fabel versus werkelijkheid

Fabel: Formele opleiding of specifieke certificaten worden als noodzakelijk beschouwd voor succes in franchising.

Werkelijkheid: Franchising vereist geen formele opleiding of specifieke certificaten. Hoewel bepaalde branches mogelijk gespecialiseerde kennis of certificeringen vereisen, bieden de meeste franchises uitgebreide trainingsprogramma’s. Succes in franchising wordt bepaald door passie, werkethiek en het vermogen om de gevestigde systemen van de franchisegever te volgen, eerder dan door formele diploma’s.

Eenzaamheid: Fabel versus werkelijkheid

Fabel: Franchisenemers worden vaak gezien als geïsoleerd en gebrek aan ondersteuning.

Werkelijkheid: Franchising biedt een sterk ondersteuningssysteem dat samenwerking en vriendschap bevordert. Bij Cavavin stellen we de “familiegedachte” centraal, met zeer regelmatige communicatie en conferenties om een gevoel van gemeenschap te creëren tussen onze franchisenemers en wijnproducenten. Ze profiteren van de ervaring en begeleiding van de franchisegever, evenals de mogelijkheid om contacten te leggen en inzichten te delen met mede-franchisenemers en wijnproducenten.

Leeftijd: Fabel versus werkelijkheid

Fabel: Franchising wordt beschouwd als beperkt tot jonge ondernemers en ongeschikt voor laatbloeiers.

Werkelijkheid: Franchising is inclusief qua leeftijd en verwelkomt ondernemers van alle leeftijden. Bij Cavavin waarderen we de diversiteit van ons franchisenetwerk en erkennen we de voordelen van ervaring en volwassenheid bij het runnen van een succesvolle franchise. Sommige franchisenemers starten hun bedrijven later in het leven, waarbij ze profiteren van hun professionele expertise en vaardigheden. Sommige franchisenemers beginnen in hun vroege carrière. Naast leeftijd komen franchisenemers bij Cavavin uit allerlei achtergronden.

Locatie: Fabel versus werkelijkheid

Fabel: Franchising wordt gezien als beperkt tot specifieke geografische locaties of stedelijke gebieden.

Werkelijkheid: Franchisekansen zijn beschikbaar op verschillende locaties, inclusief landelijke gebieden en kleinere steden. Franchisegevers voeren vaak marktonderzoek uit om potentiele gebieden met groeipotentieel te identificeren. Dit biedt kansen voor ondernemers om succesvolle franchises op te zetten buiten de traditionele stedelijke centra, waarbij ze inspelen op de lokale vraag en bijdragen aan de regionale economische ontwikkeling.

Duur: Fabel versus werkelijkheid

Fabel: Franchising wordt gezien als een kortetermijnonderneming met beperkte levensduur.

Werkelijkheid: Franchising biedt langetermijn kansen. Hoewel individuele franchiseovereenkomsten mogelijk een bepaalde duur hebben, hebben succesvolle franchisenemers altijd de mogelijkheid om hun overeenkomsten te verlengen of hun activiteiten uit te breiden. Franchisesystemen zijn ontworpen voor duurzame groei, zodat franchisenemers winstgevende en blijvende bedrijven kunnen opbouwen in de loop der jaren.

Man/vrouw: Fabel versus werkelijkheid

Fabel: Franchising wordt gezien als een door mannen gedomineerde industrie, met beperkte kansen voor vrouwen.

Werkelijkheid: Franchising is een genderinclusieve industrie die gelijke kansen biedt voor zowel mannen als vrouwen. Bij Cavavin bevorderen en ondersteunen we actief vrouwelijk ondernemerschap. We waarderen diversiteit en erkennen de waardevolle bijdragen die vrouwen leveren aan het vakgebied. Steeds meer vrouwen zijn de afgelopen jaren met succes toegetreden tot de Cavavin-familie.

Conclusie

Door deze misvattingen te ontkrachten, hebben we waardevolle inzichten gegeven in de realiteit van franchising van Olivier Mermuys, CEO van Cavavin. Franchising biedt een bewezen bedrijfsmodel, vermindert risico’s, biedt training en ondersteuning, en verwelkomt individuen uit diverse achtergronden. Succes in franchising komt voort uit passie, grondig onderzoek, zorgvuldigheid en het kiezen van de juiste franchisekans die aansluit bij de doelen en aspiraties van een ondernemer. Franchising stelt individuen in staat om hun eigen bedrijven op te bouwen en tegelijkertijd te profiteren van de expertise van gevestigde merken, waardoor er een win-winsituatie ontstaat voor franchisenemers en franchisegevers.

Ontvang gratis meer informatie over CAVAVIN

"*" geeft vereiste velden aan

Aanhef

Meer informatie over franchisen bij

CAVAVIN

×