Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Omzet detailhandel 3 procent hoger in derde kwartaal

04 december 2018
In het derde kwartaal van 2018 was de omzet van de detailhandel 3 procent hoger dan in dezelfde periode van 2017. Sinds 2014 stijgt de kwartaal omzet onafgebroken. Wederom steeg de omzet van pure webshops harden dan die van fysieke winkels. Voor het eerst in vier jaar tijd is de meubelbranche gedaald in omzet. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe kwartaalcijfers.

Supermarkten behalen opnieuw recordgroei

De supermarkten realiseerden in het derde kwartel dezelfde recordgroei van 4,7 die het ook in het tweede kwartaal behaalde. Voedingsspeciaalzaken zakten 1 procent in vergelijking met de cijfers van 2017. De foodsector haalde in het derde kwartaal 4 procent meer omzet vergeleken met hetzelfde kwartaal vorig jaar.

Eerste omzetdaling meubelwinkels in vier jaar

Na alleen maar stijgingen in de omzet vanaf het derde kwartaal van 2014 daalde de omzet van meubelwinkels voor het eerst met 0,9 procent. De omzetdaling ging gepaard met een daling van de verkopen met 3,1 procent. In de non-foodsector daalden de omzet van speelgoed, schoenen en consumentenelektronica winkels. De omzet van speelgoedwinkels is sinds 2008 gehalveerd. Drogisterijen, kledingwinkels en doe-het-zelfzaken zijn wel in omzet gestegen tegenover de cijfers van 2017.

Ondernemersvertrouwen detailhandel hersteld

Het vertrouwen van de ondernemers in de detailhandel is in het laatste kwartaal van 2018 weer hersteld van de dip die het in het tweede kwartaal had. Toen daalde de omzet van 14,8 naar 2,4. Het herstel in het derde kwartaal heeft zich in het vierde kwartaal voortgezet.

Personeelstekort detailhandel

1 op de 6 bedrijven had naar eigen zeggen aan het begin van het vierde kwartaal een tekort aan personeel. Begin van het derde kwartaal was dit nog 1 op de 11 bedrijven. Supermarkten en warenhuizen hadden hier het meeste last van, 20 procent van deze bedrijven had begin vierde kwartaal een personeelstekort. De sterkste groei van het personeelstekort was bij de winkels in consumentenelektronica. In het derde kwartaal had 6,4 procent van de bedrijven een personeelstekort. Begin vierde kwartaal was dit 19 procent.

×