Het CPB liet weten dat 2016 een hersteljaar was. De productie per hoofd van de bevolking is terug op het niveau van 2008. Dit na de dubbele economische crisis in 2009 en 2012. De economie groeit volgend jaar met 2,1% en huishoudens hebben dus meer te besteden.
Thijs Geijer, Sectoreconoom Detailhandel bij ING ziet de toekomst van de detailhandel rooskleurig. “Consumenten verhogen in 2017 hun bestedingen en winkelgebieden hebben baat bij nieuwe initiatieven. Winkelstraten krijgen komend jaar de kans hun veerkracht te tonen.”
Winkels in onder andere kleding en woonartikelen voelen zich gesterkt door nieuwe initiatieven in de winkelstraat en de opgaande lijn van de economie. Nieuwe en bestaande spelers nemen leegstaande panden weer in gebruik. Het gevolg is dat de verkopen bij winkels in non-food toenemen. Na een beperkte groei in 2016 stijgt de omzet van winkels in non-food daarom naar verwachting met 1,5% in 2017.
In food zijn de verwachtingen over de groei van online boodschappen hooggespannen. De opkomst van online supermarkten en maaltijddiensten heeft geleid tot een internet offensief van de grote supermarktketens. De fysieke winkel blijft echter dominant. In 2017 zetten supermarkten en foodspeciaalzaken hun omzetgroei van 2,5% door. Prijs blijft voor consumenten de dominante factor bij het boodschappen doen.
Geef een reactie