Opnieuw conflict tussen HEMA en franchisenemers

Gepubliceerd op , door De Nationale Franchise Gids

Verschillende franchisenemers van Hema hebben twee rechtszaken tegen de winkelketen aangespannen. Het conflict is ontstaan over de interpretatie van de afspraken die twee jaar geleden nog een einde maakten aan een langdurige onenigheid. Het conflict legt een hoge druk op de plannen van eigenaar Lion Capital die in juni en augustus nog aangaf het detailhandelsconcern te willen verkopen. Dit meldt HP/De Tijd.

Eind vorig jaar maakte Hema een einde aan haar langdurige conflict met franchisenemers. Dit conflict was ontstaan omdat franchisenemers meenden, sinds de overname door Lion Capital, voor miljoenen aan leveranciersbijdragen te hebben misgelopen. Hema maakte eind vorig jaar een einde aan de zaak, door voor 19 mln. euro met de ondernemers te schikken.

Een belangrijk onderdeel van de overeenkomst die Hema opstelde was dat franchisenemers Hema op hun beurt 5,2 mln. euro zouden betalen als bijdrage in de kosten voor de internetverkopen. Belangenclub VAB weigerde dit, omdat volgens de vereniging de afspraken eerst zou worden geëvalueerd en de kosten onderbouwen. Volgens de Hema weigerden de franchisenemers om te evalueren.

VAB spande daarop een rechtszaak aan tegen Hema en eist dat zij haar afspraken van eind 2015 nakomt. De rechter doet op 20 december uitspraak in de rechtbank van Amsterdam. In de tweede rechtszaak eist de vereniging dat de retailer de franchiseovereenkomsten voor kleine vestigingen verlengt. Hema zou namelijk hebben laten weten die contracten te willen beëindigen, omdat het deze winkels mogelijk zelf wil exploiteren. Hema ontkent dit echter.

Hema reageert niet inhoudelijk op de procedures, maar laat weten dat dit geen invloed zal hebben op de verkoopplannen van eigenaar Lion Capital.

De franchisenemers zijn met hun ruim 250 winkels goed voor zo’n 40% van de omzet van het concern.

Delen:

Gerelateerde artikelen

Laatste franchisenieuws

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.