Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Opnieuw rechtszaak Albert Heijn

Franchisenemers van Albert Heijn hebben besloten het moederconcern te dagvaarden. Ze willen hun gelijk via de rechter afdwingen omdat ze het beu zijn te praten met het bedrijf.

Tijdens een bijzondere algemene ledenvergadering in hotel de Witte Bergen heeft de franchisevereniging besloten AH te dagvaarden. Het is minstens opvallend te noemen dat het besluit unaniem is genomen. Wat de dagvaarding precies inhoudt wil de vereniging niet naar buiten brengen. ’’We hebben afgesproken dat we daarover naar buiten toe geen mededelingen doen,’’ verklaren verschillende ondernemers tegenover Distrifood.

Ingewijden geloven dat de rechtszaak betrekking heeft op geld waarop de franchisenemers recht menen te hebben. Al langere tijd hebben beide partijen een conflict over onder meer onverdeelde marge. Eind vorig jaar begon het conflict al enigszins, nadat franchisenemers van de grootgrutter besloten om 15 procent van de goederenfactoor over week 51 niet te betalen. In antwoord daarop eiste AH een boete van € 14.000.

De afgelopen periode heeft de franchisevereniging een onderzoek uit laten voeren naar de financiële stromen tussen Albert Heijn en haar aangesloten franchisenemers. Conclusie van het onderzoek zou zijn dat de franchisenemers van de formule veel meer geld tegoed hebben van het moederconcern dan gedacht. Daarbij zou het volgens zelfs gaan om een bedrag van 200 miljoen euro, echter is dit nog niet bevestigd door het bestuursbureau van de franchisevereniging.

Met het dagvaarden van de AH komt het conflict tussen de twee partijen in een nieuwe fase terecht. Het geduld van de franchisenemers is op en ze zijn het vertrouwen in een constructief overleg verloren. Nu proberen ze de druk op te voeren. ‘’Praten heeft geen enkel tastbaar resultaat opgeleverd,’’ aldus een franchisenemer tegenover Distrifood.

Naast de dagvaarding is tijdens de bijeenkomst in De Witte Bergen ook gesproken over de problemen rond de e-commerce activiteiten. Ook op dat gebied neemt de onrust tussen de franchiseformule en haar franchisenemers toe. De franchisenemers houden AH aansprakelijk voor de schade die zij lijden door de e-commerce-activiteiten van AH.

Eerder op de dag ontvingen de franchisenemers een uitnodiging van franchisedirecteur Schoonus om deze maandag en dinsdag naar het distributiecentrum in Almere te komen om het probleem te bespreken. Niet lang daarna ontvingen de franchisenemers een mail van het franchisebestuur om niet op de uitnodiging in te gaan. Eerst zou gesproken moeten worden tijdens de bijeenkomst in hotel De Witte Bergen.