Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Paul Monnichman: “Een goed verhaal begint bij Bruna!”

“Zonder Bruna was ik nooit zo succesvol geweest.” Met overtuiging benadrukt Paul Monnichmann (61), ondernemer bij Bruna, de rol die deze bekende boekenwinkelketen in zijn leven heeft gespeeld. “Bruna is dé winkel geworden voor de leukste boeken en cadeautjes, met een ongelooflijke naamsbekendheid,” zegt Paul. In 1998 opende hij samen met zijn vrouw een Bruna-vestiging in het Leidse winkelcentrum Stevenshof.

Terwijl we in gesprek zijn, deelt Paul zijn verhaal: “Eigenlijk ben ik er min of meer in gerold.” Hij legt uit dat hij vroeger als manager op het postkantoor werkte en de mogelijkheid kreeg om een Postkantoorwinkel op te zetten. In eerste instantie twijfelde hij, omdat hij gewend was aan de veilige wereld achter gepantserd glas. Maar na een korte stage bij een ondernemer in Voorburg veranderde alles. Paul herinnert zich: “Ik voelde me als een vis in het water op de winkelvloer.”

“Toen Bruna werd overgenomen door Postkantoren BV, kreeg ik de kans om mijn eigen filiaal te openen,” vertelt Paul enthousiast. “Boeken zijn mijn passie en ik heb altijd al de wens gehad om een positieve invloed uit te oefenen op de lokale gemeenschap.” Hij legt uit: “Een boekwinkel is meer dan alleen een plek om boeken te kopen. Het is een ontmoetingsplaats, een bron van kennis en inspiratie.” Daarom hebben mijn vrouw en ik besloten ons aan te sluiten bij dé marktleider op het gebied van (kinder-)boeken, tijdschriften en dagbladen.” Ze hebben geen moment spijt gehad van hun keuze, benadrukt Paul.

Op dit moment runt het echtpaar met succes twee Bruna-vestigingen. Het begon allemaal met de vestiging in Leiden, waar Paul met tevredenheid op terugkijkt. Hij deelt: “Met alleen de vestiging in Leiden kon ik gemakkelijk oud en gelukkig worden”. Maar na verloop van tijd begon het ondernemersbloed te kriebelen en voelde hij de drang om verder te groeien. Paul legt uit: “Daarnaast speelde ook mee dat één van mijn twee dochters graag het spelletje mee wilde spelen.” Daarom besloot Paul op zoek te gaan naar een tweede vestiging. “Vijf jaar geleden kwam Bruna Oud Rijswijk op mijn pad. Mijn dochter is nu medeverantwoordelijk voor de bedrijfsvoering in Rijswijk en in Leiden heb ik een bedrijfsleidster.

“Na 25 jaar ga ik nog altijd fluitend naar mijn werk.”

“In tegenstelling tot de meeste mensen van mijn leeftijd, die al bezig zijn met hun pensioen, heb ik absoluut geen plannen om te stoppen,” verklaart Paul terwijl hij zijn passie voor het werk benadrukt. “Ik vind mijn werk nog steeds geweldig en bovendien ben ik niet het type dat rustig thuis kan gaan zitten.” Voorheen werkten Paul en zijn vrouw zes dagen per week, de hele dag door. Hoewel dat nu gezien hun positie niet meer nodig is, blijven ze actief betrokken en springen ze bij waar en wanneer dat nodig is.

“Zonder Bruna was ik niet de ondernemer geworden die ik nu ben.”

Bruna ondersteunt franchisenemers op alle gebieden van bedrijfsvoering, zoals logistiek, marketing, automatisering en administratie. Er zijn opstartmanagers om in de beginfase te ondersteunen en areamanagers die voortdurend coachen. Paul prijst het ondersteuningsnetwerk van Bruna en benadrukt de waarde ervan voor de franchisenemers. De gepassioneerde Bruna-franchisenemer benadrukt ook de rol die Bruna heeft gespeeld in zijn ondernemerssucces: “Zonder Bruna was ik niet de ondernemer geworden die ik nu ben.” Hij legt uit: “We denken allemaal dat we het beter weten, dat we het allemaal beter kunnen. Maar wanneer je je aansluit bij een landelijke organisatie, moet je wel beseffen dat daar regels bij horen.”

Wat is het geheim van Bruna’s succes?

Volgens Paul ligt het succes van Bruna in de perfecte balans tussen landelijke bekendheid, lokale invulling en een assortiment dat de behoeften van de consument weet te vervullen. Hij legt uit: “Het is de combinatie van de landelijke bekendheid en de vrijheid die wij als franchisenemers hebben om onze eigen winkels vorm te geven die Bruna zo succesvol maakt.”

Een essentieel aspect van Bruna’s succes is het vermogen van de winkelketen om de behoeften van de consument feilloos aan te voelen. Paul benadrukt dat dit zich vertaalt in een actueel en divers assortiment dat keer op keer weet te verrassen. “We proberen vaak een lokale touch toe te voegen aan ons assortiment”, voegt hij eraan toe. Als voorbeeld noemt Paul het Leiden Monopoliespel, dat hij en een collega-ondernemer hebben ontwikkeld en met groot succes hebben verkocht. “Binnen een mum van tijd was het spel volledig uitverkocht.”

Maar Bruna is meer dan alleen een plek voor ontspanning; het is ook een bron van kennis en inspiratie. Achter de schermen heeft de formule zich in de loop der jaren aangepast aan veranderingen in de markt. Paul wijst op de flinke investeringen die Bruna heeft gedaan in het automatiseren van processen. Hij adviseert nieuwe medewerkers om zichzelf minstens een jaar te gunnen om alles onder de knie te krijgen en benadrukt dat het werken bij Bruna tegenwoordig verder reikt dan alleen een MBO-diploma. “Verwacht niet dat je binnen twee weken alles weet, want dat is simpelweg niet realistisch”, voegt Paul toe.

“We houden constant de markt in de gaten en zijn alert op nieuwe trends en behoeften van de consument.”

Terwijl we spraken over de toekomst van Bruna, vertelde Paul Monnichmann vol enthousiasme over de plannen en mogelijkheden die hij ziet. “Het mooie is natuurlijk dat we een opvolger hebben die de troon kan bestijgen,” begon hij. “In de komende jaren zullen we haar alle ins en outs van het vak bijbrengen.”

Met hun ogen en oren wijd open gericht op nieuwe ondernemingskansen binnen Bruna, blijft het echtpaar Monnichmann optimistisch. Paul legde uit: “We houden constant de markt in de gaten en zijn alert op nieuwe trends en behoeften van de consument. Tijdens de coronatijd hebben we gemerkt dat de verkoop van puzzels, spellen en knutselmateriaal enorm is gestegen. Ook de vraag naar thuiswerkbenodigdheden nam aanzienlijk toe. Hoewel we deze markten tot nu toe nog niet volledig hebben benut, behalve incidentele gevallen, verwachten we in de toekomst meer winkelruimte beschikbaar te stellen om aan deze groeiende vraag te kunnen voldoen.”

De ideale Bruna-ondernemer

Wat betreft de ideale Bruna-ondernemer, deelt Paul zijn visie: “Je moet niet denken dat je na een werkweek van 40 uur klaar bent. Dag in dag uit ben je bezig met de winkel. Sociale media spelen daar ook een rol in, want zelfs in de avonduren word je benaderd door klanten via kanalen zoals Facebook. Daar moet je wel tegen bestand zijn. Je moet van mensen houden.”

Paul benadrukte dat vriendelijkheid bij het afrekenen slechts een klein onderdeel is van het geheel. Het gaat om oprechte interesse en behulpzaamheid. Hij wees erop dat de Bruna-winkel een belangrijke sociale functie heeft. Klanten komen niet alleen om iets te kopen, maar ook vaak met vragen of om iets te delen. “Het zijn juist die gesprekken over zowel leuke als minder leuke dingen waarmee je een band opbouwt. Je leert je klanten kennen en op een gegeven moment weet je precies wat ze nodig hebben.”

Ontvang gratis meer informatie over Bruna

"*" geeft vereiste velden aan

Aanhef

Meer informatie over franchisen bij

Bruna

×