PostNL en ING investeren in Bruna

Gepubliceerd op , door De Nationale Franchise Gids

Bruna Franeker franchiseformule

Franchiseformule Bruna heeft sinds 2015 te maken met een zware concurrentie, met name van online webwinkels. Dat blijkt volgens Het Financieele Dagblad uit het jaarverslag van Bruna over 2015. Mede door de zware concurrentie staan de prijzen in de boekenbranche zwaar onder druk. Om het voortbestaan van Bruna te garanderen hebben aandeelhouders PostNL en ING besloten om te investeren in de toekomst van Bruna en daarmee de toekomst te verzekeren.

De tegenvallende resultaten zijn de gevolgen van de teruglopende consumentenbestedingen en verschillende hoge investeringen welke momenteel (nog) niet winstgevend genoeg zijn.

Nieuwe investering

De nieuwe investering van de aandeelhouders is volgens de nieuwe directeur Rob Schuyt nodig om de resultaten niet negatief te laten beïnvloeden. Bruna heeft in het afgelopen jaar veel gedaan op het gebied van innovatie. Zo heeft de franchiseformule schermen in de etalages geplaatst waarop reclames van zowel de winkelketen zelf als andere adverteerders op kunnen worden getoond.

Ook werd vorig jaar een samenwerking opgestart met DHL. Hierdoor willen beide partijen zorgen dat meer huishoudens gebruik kunnen maken van een DHL Servicepunt in hun stad. Dit initiatief is onder de naam ‘Bruna Hub’ uitgerold.

Niet-rendabele onderdelen moeten weg

Schuyt nam begin dit jaar de plaats over van Fred Zeegers. Schuyt zegt dat een aangescherpte strategie nodig is om op korte termijn weer een positief rendement te behalen. Activiteiten die niet bijdragen aan groei en rendement worden stopgezet, zo kondigt de nieuwe bestuurder aan.

Zo heeft Bruna een poging gedaan om een online boekendienst op te zetten. Met de dienst Bulyoo kunnen consumenten voor een maandelijks bedrag onbeperkt boeken, tijdschriften en strips lezen op de computer. Deze dienst biedt nog weinig rendement.

Franchisebijdragen verlaagd

Uit het jaarverslag wat onlangs is gepubliceerd blijkt dat de vermoeilijkte positie van de onderneming ook te maken heeft met herziende contracten met franchisenemers. Bruna heeft de franchisebijdrage verlaagd, om de aangesloten zelfstandige winkeliers tegemoet te komen. De franchisenemers zien hun inkomsten door de langdurige crisis in de detailhandel de laatste jaren teruglopen.

Of de keten met de investering uit de gevarenzone is, wordt niet helemaal duidelijk. Algemeen directeur Schyt voorziet voor 2017 wel een verbetering.

Delen:

Gerelateerde artikelen

Laatste franchisenieuws

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.