Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Maxeda denkt aan verkoop van Brico en Praxis

Volgens de Vlaamse krant De Tijd overweegt Maxeda de verkoop van haar doe-het-zelf formule Brico.

Er bestaat zelfs de mogelijkheid dat de gehele groep, inclusief zusterformule Praxis, in de verkoop komt te staan. Een woordvoerder van Maxeda heeft het nieuws noch bevestigd, noch ontkend, en verklaarde: “We gaan niet in op geruchten en speculaties. Indien er aanleiding is om de markt te informeren, zullen we dat vanzelfsprekend doen.”

Maxeda, met in totaal 344 winkels in Nederland, België en Luxemburg, waaronder Praxis, heeft een jaaromzet van meer dan 1,5 miljard euro. In september 2017 besloot Maxeda te stoppen met de Formido-formule, waarbij de meeste vestigingen werden omgevormd tot Praxis-vestigingen, en op 6 december 2019 sloot de laatste vestiging in Leeuwarden.

Brico, met 152 winkels in België en Luxemburg, waarvan 138 Brico en Brico City vestigingen en 14 Brico Planit vestigingen, is marktleider in België met een marktaandeel van 40% en een omzet van 808 miljoen euro. Van deze winkels worden 81 geëxploiteerd door zelfstandige franchisenemers.

Het lijkt onwaarschijnlijk dat Hubo of Gamma de formule overnemen, gezien de mogelijke dominantie die hierdoor ontstaat. Namen van potentiële overnemers uit het buitenland worden genoemd, waaronder de Franse groep Leroy Merlin van de ondernemersfamilie Mulliez en de Duitse doe-het-zelfketen Hornbach, die al actief is in acht Europese landen, waaronder Nederland.

De reden voor de mogelijke verkoop van Brico door Maxeda blijft onduidelijk. Maxeda wordt beheerd door investeringsfondsen GoldenTree, Ardian, KKR en AlpInvest, die mogelijk ook de verkoop van de Nederlandse keten Praxis overwegen, zij het waarschijnlijk niet als een geheel.

×