Recreatief winkelen groeit!

Gepubliceerd op , door De Nationale Franchise Gids

De economie draait weer op volle toeren en als we het recente regeerakkoord mogen geloven gaat iedereen erop vooruit. Hoe zag het derde kwartaal van 2017 eruit in de winkelstraten en hebben consumenten dat positieve gevoel ook omgezet in koopgedrag in de fysieke winkels?

De Nationale Shopping Index van bureau RMC* laat een stijging van 2,7% meer passanten in het derde kwartaal zien ten opzichte van hetzelfde kwartaal het jaar ervoor. Landelijk zien we dus meer mensen in de fysieke winkelstraten en dat is opnieuw een opsteker voor de economie. Met een groei van 2,7% in het derde kwartaal houden we de sterke groei van het vorige kwartaal echter niet vast. Het tweede kwartaal kwam zelfs 7,4% uit boven dat van vorig jaar. Na 39 weken staat de teller ten opzichte van 2016 op een stijging van 3,3%.

In het derde kwartaal is te zien dat de plus in de winkelstraten vooral te danken is aan de maanden juli en augustus. September liet zelfs een daling zien van 3,5% ten opzichte van 2016. Dat was in 2016 een zeer warme en drukbezochte maand. Het warme weer zorgde er overigens wel voor dat de verkoop van winterkleding nog niet op gang kwam.

De Nationale Shopping Index laat een kleine 3% groei zien, de A1-winkelstraten stijgen nog harder. Met 5% groei zijn deze winkelstraten de sterkste stijgers. De doelgerichte centra aan de rand van de stad groeiden met 3% en de boodschappen-winkelgebieden ‘slechts’ met 2%.

Zouden we hieruit kunnen concluderen dat de consument het recreatief winkelen in de fysieke winkelstraat weer te pakken heeft? Bureau RMC heeft al eerder in retailvisies voor 2025 gesteld dat recreatieve winkelgebieden die een duidelijk keuze maken en een totaalbeleving bieden van retail, horeca en cultuur de winnaars zijn van morgen. Als ze de consument ook nog eens goed vertellen waarvoor ze staan, vergroot dat hun toekomstbestendigheid en aantrekkingskracht. Voor nu zijn de recreatieve binnensteden de winnaars!

*De metingen zijn gebaseerd op dagelijkse tellingen met Citytraffic-sensoren in de winkelstraten van de steden met meer dan 60.000 inwoners.

Delen:

Laatste franchisenieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

skyscraper-banner-website