Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Regiobank wederom grootste formule in dienstverlening

Ieder jaar maakt De Nationale Franchise Gids de balans op van de staat van iedere branche in franchise. Er wordt gekeken naar aantallen vestigingen, aantal formules, omzet en groei. Dit maal de beurt aan de dienstverlening. Deze branche beslaat nagenoeg 40% van de gehele sector en ervaart al enkele jaren een lichte groei. Uit onderzoek van De Nationale Franchise Gids blijkt dat de branche dit jaar met ruim 2% gegroeid is.

Groei

In 2019 waren er 343 dienstverlenende formules in franchise. Dat aantal is gestegen naar een totaal van 375 formules in mei van 2020. Een stevige groei van 9,3%. Één van de oorzaken van deze groei is het toenemend aantal franchiseformules welke enkel online dienstverlening hebben. Denk aan formules als NR1 Webshops en IBinder. Ook het totaal aantal vestigingen laat in de branche een mooie plus zien. 2,39% meer dienstverlenende franchisevestigingen. Let wel; dit hoeven geen fysieke vestigingen te zijn, veelal werken de franchisenemers vanuit huis.

Omzet

De totaal gegenereerde omzet laat een evenredige groei zien als het aantal vestigingen. Een plus van 2,5% waarbij de totale omzet in de branche net over de €4 mld. schiet. Een kleine €100 mln. meer dan in 2019. Deze 2,5% is overigens wel de minste procentuele groei van de vier grote branches; Dienstverlening, food, non-food en Horeca.

De top 5 van de grootste formules in de Dienstverlening is dit jaar ongewijzigd gebleven. Nog altijd staat Regiobank fiks bovenaan met 495 vestigingen. De formule is de afgelopen jaren licht gekrompen. In 2017 had de formule zo’n 530 vestigingen. Daarna zijn de gaten tussen de formules groot, sprongen van 70+ vestigingen zijn niet vreemd.

Tenslotte hebben we nog een top 5 samengesteld van snelste groeiers in de branche. Oftewel welke formule de meeste vestigingen heeft geopend in een jaar.

Fitnessformule fit20 staat bovenaan de lijst dit jaar, welke overigens in 2019 het tien-jarig bestaan vierde. Dit met een verdienstelijke 46 nieuw geopende vestigingen. Hiermee komt het totaal aantal vestigingen van de formule op 126.

×