Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Rijschoolhouders waarschuwen voor franchisecontract ANWB

Oud-franchisenemer Peter Reilman, directeur van Verkeersschool Oosterpoort en René Brünen, eigenaar van Verkeerscollege Brünen, waarschuwen voor het franchisecontract van ANWB Rijopleiding. De rijscholen zouden in zwaar weer verkeren en steeds meer scholen kunnen de financiële consequenties hiervan niet meer aan en dreigen failliet te gaan.

Rijscholen onder de vlag van ANWB Rijopleidingen moeten ongeveer 10% van hun omzet afstaan. “Omdat de ANWB een sterk merk is, nemen veel rijschoolhouders die kosten aanvankelijk voor lief,” aldus Reilman tegen Profnews. Door de crisis en de groeiende concurrentie neemt het aantal leerlingen af. “In de praktijk betekent het vooral dat je veel moet investeren en afdragen, terwijl de winstmarges een stuk kleiner zijn dan voor de crisis,” stelt Brünen.

Woordvoerder van de ANWB laat tegen Profnews weten het niet eens te zijn met de uitspraken van de twee heren. “Er wordt met modder gegooid. Wij proberen franchisenemers altijd te helpen.” De woordvoerder vindt dat rijscholen ook een eigen verantwoordelijkheid hebben wat betreft de financiering. “Als zij verkeerd investeren, kunnen wij daar weinig aan doen.”