Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Ruimte voor ondernemerschap bij Sanidirect

Jan Willem is franchisenemer van Sanidirect in Den Bosch. Hij geeft aan dat de zaken goed lopen. “Op het moment van schrijven heb ik net vandaag mijn beste dag ooit gedraaid. Ik moet morgen nog twee badkamers verkopen om het mijn allerbeste week ooit te maken. Je kunt het je voorstellen: hier heerst een feeststemming.”

De voorspoedige zaken zijn niet zijn enige reden om blij te zijn. “Om geld was het me nooit te doen, al is het natuurlijk fijn dat je als franchiser meteen een goed salaris hebt. Mijn vrouw is in verwachting van ons derde kindje. Dan is het belangrijk dat er maandelijks een mooi bedrag op de rekening komt en de perspectieven goed zijn. Maar ik ben vooral heel blij met de zekerheid die ik gevonden heb.”

Ondersteuning van de franchisegever

Voordat Jan-Willem ondernam bij Sanidirect verkocht hij televisies. “Een lastige markt. Er is enorm veel concurrentie van de megawinkels en webshops. Voor kleinere elektronicazaken blijft er maar een klein taartpuntje over. Door faillissementen liepen twee banen daar stuk. Daarna leek het een goede zet om voor mezelf te beginnen.”

Het ondernemen in een elektronicazaak had in de eerste instantie de voorkeur. “Ik keek meteen naar franchiseformules: administratie is niet mijn passie en de vleugels van een grote formule leken mij een veilige situatie. Op een verjaardag kwam Sanidirect ter sprake. Een familielid had daar net voor een goede prijs een badkamer gekocht. Hij had gehoord dat de formule nog nieuwe ondernemers zocht. Ik ben na het weekend meteen gaan bellen en besloot om de elektronica achter mij te laten. Binnen twee weken waren we eruit en was ik ondernemer.”

Opleiding binnen de franchiseformule

Met de nieuwe richting die Jan-Willem in ging waren er uiteraard ook valkuilen. ”Wellicht had ik de techniek die bij badkamers komt kijken ietwat onderschat. Je bent opeens over best ingewikkelde zaken aan het praten, laat staan als je het moet verkopen. Als een klant onze winkel binnenloopt gaan we samen op zoek naar de juiste koop. Dat was ik uit het elektronicawereldje wel gewend. Daarna badkamers tekenen en rekening houden met het aanwezige leidingwerk, is een ander verhaal.”

Terwijl de winkel van Jan-Willem nog in aanbouw was kon hij meelopen in een andere vestiging. Daar heb ik alles onder de knie gekregen. Toen had ik nog een jaar nodig voor de fijne kneepjes van het vak, en daar is gelukkig ruimte voor. Sanidirect begrijpt best dat je in je eerste jaar nog geen winst maakt. Dat komt vanzelf en waar nodig krijg je coaching en begeleiding.

“Om die reden heb ik van de financiële risico’s en investeringen nooit spijt gehad. Ik heb het voortdurend heel nuchter bekeken: je hebt voor tien jaar zekerheid als je dit avontuur aangaat. Het is geen lastige rekensom als je berekent wat je per jaar gaat verdienen en wat je aan loonsverhogingen krijgt. Je investering verdien je op termijn dubbel en dwars terug.”

Elke dag verbeteren

Het werken onder een franchisevlag brengt ook vrijheid met zich mee. “Ik probeer veel uit in mijn winkel. Dat ondernemerschap bruist nu eenmaal in mij. Ik wil mijn winkel elke dag verbeteren. Neem het actieplein: daar heb ik zelf heel veel tijd in gestopt. Het is leuk als je producten in je winkel hebt die mensen meteen kunnen meenemen. Als iemand met zijn badkamer bezig is en hij wil toch een mooiere kraan, dan moet die direct ingepakt en meegenomen kunnen worden.”

“Vervolgens komt men van het hoofdkantoor hier op bezoek om het nieuwe actieplein te keuren. Ik heb iedereen over de vloer gehad – tot de hoogste directeur aan toe. Ze waren allemaal zo enthousiast dat ze het actieplein doorgevoerd hebben in elke Sanidirect! Dat is ook logisch: we vormen met 25 ondernemers deze formule en de winkels moeten wel in dezelfde lijn blijven. Natuurlijk haalt niet elk idee de eindstreep. Er zijn ook proefballonnen neergehaald, maar ik heb wel het gevoel dat we met alle ondernemers samen het succes van deze formule maken”, aldus Jan-Willem, franchisenemer Sanidirect Den Bosch. Sanidirect is nog op zoek naar ondernemers die een vestiging willen beginnen.

[box]Ontvang gratis meer franchise informatie over Sanidirect ![/box]

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

×