Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Sandd-franchisenemer kind van de rekening bij postfusie

Franchisenemers lijken het kind van de rekening te worden van de PostNL-overname van Sandd. Vijf van de negen ondernemers die jarenlang onder de pet van postbedrijf Sandd bezorgers op pad stuurden, dreigen te moeten sluiten. De overige vier, die ook andere activiteiten ­uitvoeren, gaan in afgeslankte vorm verder. Dat meldt Trouw.

Februari vorig jaar werd bekend dat PostNL voor 130 miljoen euro de grootste concurrent opkocht, zakelijk postbezorger Sandd. De postbezorger stopt per 1 februari en fuseert met PostNL.

Geen overstap mogelijk voor bezorgers van franchisenemers

“Een familiebedrijf dat zestig jaar actief was, zal binnenkort moeten stoppen”, zegt Mario de Koning, voorzitter van de Vereniging Franchise­ondernemers van Sandd. In totaal 3000 postbezorgers en nog eens 450 andere medewerkers zijn verbonden aan de franchisenemers die actief waren voor Sandd.

Krap vier maanden geleden zei bestuursvoorzitter Herna Verhagen van PostNL dat postbezorgers van Sandd niets te vrezen hadden. PostNL had vacatures zat voor ongeveer 10.4000 Sandd-bezorgers. Dat sloeg niet op de 3000 bezorgers van franchisenemers. Voor hen is vooralsnog geen overstap mogelijk. Ook ligt er voor hen geen sociaal plan, terwijl andere bezorgers en medewerkers daar wel een beroep op kunnen doen.

Onzekerheid voor Sandd-personeel

De bezorgers van Sandd is een baan beloofd, maar werkroosters en een andere werkwijze blijken een obstakel. De grootste groep Sandd-medewerkers bestaat uit ongeveer 10.400 bezorgers. Die hebben allemaal een aanbod gekregen om bij PostNL te komen werken, maar de Bond van Post Personeel heeft signalen dat een groot gedeelte van de bezorgers niet op het aanbod ingaat.

Banenverlies dreigt ook voor andere werknemers van Sandd. Zo geldt voor de 1800 ondersteunende personeelsleden dat ze na de fusie niet gegarandeerd een baan hebben. Kantoormedewerkers, maar ook postsorteerders en chauffeurs, moeten solliciteren op een van de vacatures bij PostNL.

×