Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Schuldeisers willen eigenaar worden van HEMA

Schuldeisers HEMA hebben een plan opgesteld waarin zij eigenaar van de warenhuisketen willen worden tegen het kwijtschelden van 300 miljoen euro aan schulden. In totaal hebben de schuldeisers al voor €600 miljoen geleend aan HEMA, daarmee zou de warenhuisketen nu in totaal een schuld van €750 miljoen hebben.

Een groep schuldeisers onder aanvoering van Angelsaksische hedgefondsen stuurt hiermee aan op een deal waarbij zij eigenaar worden van de warenhuisketen, in ruil voor een forse verlaging van de schulden. Met het voorstel zou de huidige eigenaar, zakenman Marcel Boekhoorn, het bedrijf kwijt zijn. De schuldeisers hebben dit voorstel opgestuurd aan de directie van HEMA.

HEMA zit al langere tijd financieel in zware tijden dankzij hoge schulden die opgelopen zijn door de vorige eigenaar, Britse investeringsmaatschappij Lion. Daarnaast komt dat dankzij de uitbraak van het coronavirus HEMA voor de tweede keer de publicatie van haar jaarcijfers over 2019 heeft uitgesteld.

Beleggers vrezen dat HEMA al haar schulden nooit meer terug kan betalen en hebben daarom het voorstel bij de directie gelegd om een deel van de schulden om te zetten in aandelen om daarmee zoveel mogelijk geïnvesteerd geld terug te krijgen. Ondertussen zijn bijna alle winkels van HEMA weer open, maar volgens ingewijden blijft de omzet steken op slechts 80% van het niveau waar ze vorig jaar zaten.

Schuld verlagen

HEMA doet er naar eigen zeggen al een tijdje alles aan om haar schuld van €750miljoen euro te verminderen. Sinds vorig jaar probeert de warenhuisketen haar bakkerijen te verkopen. Een deal was dichtbij met de Franse patisserieketen Mademoiselle Desserts, maar dankzij de coronacrisis is deze deal niet doorgegaan. Wel heeft HEMA zestien winkelpanden op gewilde locaties in steden verkocht aan Jumbo. HEMA heeft in het voorjaar van 2020 een deel van de overnamesom, naar verleidt enkele tientallen miljoenen euro’s, ontvangen.

Eigenaar Marcel Boekhoorn liet in maart 2020 weten dat hij bereid is vers kapitaal in HEMA te steken, mits de schuldeisers een deel van hun vordering wegstrepen. Hij heeft echter tot nu toe nog geen concreet voorstel gedaan.

×