Sectorprognoses Rabobank: lagere economische groei in 2017 door private schulden

Gepubliceerd op , door De Nationale Franchise Gids

In 2015 en 2016 zorgde de export voor een toename van de private investeringen. In 2017 zal dit onveranderd blijven. Echter zal het belang van de consumptie toenemen. De economie in Nederland zal in 2016 naar verwachting met 1,7% groeien.  In 2017 voorziet de Rabobank een economische groei van 1,5%. Deze lichtelijke daling heeft waarschijnlijk met de relatief hoge private schulden in Nederland te maken. Dit stelt de Rabobank in de laatst verschenen ‘Sectorprognoses 2017’.

Nederlandse consumenten gebruiken de groei voornamelijk om af te lossen of te sparen. De consumptie stijgt hierdoor maar met 1,3% in 2016. Dit zal in 2017 waarschijnlijk hoger liggen omdat de besparingen  niet of nauwelijks toenemen en de koopkracht wel toe zal nemen.

Een andere reden voor de lagere economische groei is een groeivertraging voor Nederlandse handelspartners. De groei van de VS ligt fors lager dan de afgelopen jaren. Verder zal de groei in Groot Brittannië minder zijn door de uitslag van het Brexit-referendum. Deze lagere groei zal voornamelijk invloed hebben op de Nederlandse industrie, groothandel en transport.

Overige percentages met toelichtingen uit de Rabobank prognose kunt u hier vinden.

Delen:

Gerelateerde artikelen

Laatste franchisenieuws

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.