SNS ziet winst stijgen

Gepubliceerd op , door De Nationale Franchise Gids

Franchiseformule SNS heeft in de eerste helft van dit jaar de vruchten geplukt van het economisch herstel. De nettowinst van de bank is ruim verdubbeld. Dit kwam door een hogere rentemarge en lagere afboekingen op leningen. De winst steeg met 28 procent tot 197 miljoen euro. Ondanks dat de totale lasten juist afnamen tot 310 miljoen euro, namen de inkomsten toe met 18 procent tot 635 miljoen euro.

Het marktaandeel van de SNS is iets gestegen doordat de spaartegoeden van particulieren toenamen, de woningmarkt mee hielp en er een productie van nieuwe hypotheken kwam.

Het herstel op de huizenmarkt kwam de kwaliteit van de hypotheekportefeuille ten goede. Het aantal oversluitingen op de hypotheekmarkt groeide door de lage rentestand. Het aantal leningen met betalingsachterstand is duidelijk gedaald en er is een lagere nieuwe instroom van leningen waarop helemaal niet meer wordt afgelost. De totale hypotheekportefeuille werd daardoor kleiner en kwam uit op 45,8 miljard euro. Dat komt neer op ruim 7 procent van de totale markt. Maurice Oostendorp, bestuursvoorzitter van SNS, erkent dat strengere regels en de felle strijd om de gunst van huizenkopers de winstgevendheid onder druk kunnen zetten. ‘’ Dan is dat maar zo, de marges op hypotheken variëren altijd. Dat is iets van alle jaren’’, aldus de topman. Ondanks de druk op de marges handhaaft SNS zijn groeiambities op de Nederlandse hypotheekmarkt. SNS gaf in de eerste helft van het jaar voor bijna een miljard euro aan nieuwe hypotheken uit. Dit is ruim een derde meer dan een jaar eerder. De markt groeide alleen bijna net zo hard, dus nam het marktaandeel maar mondjesmaat toe. Het marktaandeel zit nog onder het niveau dat SNS ambieert.

Delen:

Gerelateerde artikelen

Laatste franchisenieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.